Най-добрите ресторанти в света?
"Ел Були", прочутият ресторант на испанския главен готвач Адриан Ферия, се прости с титлата "най-добър ресторант в света", присъждана от британското списание "Restaurant Magazine", на която бе носител в продължение на 4 поредни години.
Така първото място тази година се зае от датския "Нома" (който пък бе трети през 2009 г.). Той се намира в обновен пристанищен склад в Копенхаген.
Това е първото му изкачване на първото място в престижната класация, която ежегодно определя списъка на 50-те най-добри ресторанти в света. Този списък се изготвя от 800 международни критици и експерти по гастрономия.
Тазгодишният успех на "Нома" се дължи на майсторството и креативността на 32-годишния датчанин "Рене Редзепи, главен готвач и "посланик на северната кухня".
По време на церемонията по връчването на наградата в Лондон той се яви на сцената, заедно със 7-те си помощници, които бяха облечени с тениски със снимка на Али - гмуркачът от Гамбия, работещ за ресторанта, "който не е получил виза".
"Нома" изпревари "Ел Були" на Феран Адрия, но неговият принос в модерната кулинария, като четирикратен носител на наградата, бе признат. Адрия получи титлата "шеф готвач на десетилетието".
Третото място в класацията получи ресторанта "Fat Duck" с главен готвач Хестън Блументал, който както и Адрия е привърженик на молекулярната кухня. През последните четири години "Fat Duck" бе неизменно на второто място.
Испания класира 4 ресторанта в челната десетка: освен "Ел Були", "Ел Селер де Кан Рока" (4-то място), "Мугариц" (5-то) и "Арсак" (9-то място).
САЩ се пребориха за три места: "Алинеа" (7-мо), "Даниел" (8-мо) и "Пер Се" (10-то). Франция остана извън челната десетка. "Шатобриян" с главен готвач Инаки Аиспитарте е на 11-та позиция.
Източник: БГНЕС