Поощряване на българското земеделие ще има чрез диференцирано заплащане на субсидии за различните култури. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Греков даде пример с оранжерийното производство – министерството иска там да се дават по 157 лева на декар. Тепърва се мисли дали това да стане чрез национални заплащания или чрез субсидиите от ЕС. „Не забравяйте, че плащанията от Европа са на единица площ, а различните култури искат различни условия, включително що се отнася до използваната земя”, каза Греков.

Той отрече информацията, която се появи в някои медии вчера, че Министерството на земеделието и храните обмисля намаляване на ДДС върху селскостопански продукти – плодове и зеленчуци.

Греков категорично заяви, че такава мярка не е обмисляна. „Не знам откъде излезе такава информация”, заяви той.

По отношение на наболелия проблем с тютюнопроизводителите и тяхното подпомагане Греков заяви, че за новия програмен период 2014 – 2020 година нито една страна-членка на ЕС не увеличава подпомагането на този сектор. Министърът обаче добави, че в някои страни, например Полша, ще има прехвърляне на средства от първия стълб на подпомагане (директни плащания на единица площ) към втория стълб (развитие на селските региони).

Министърът уточни и че мерките за спиране на евтиния внос на плодове и зеленчуци в България са борба за референтни цени. На въпрос дали пазарът не трябва да реши дали да „оцелеят” например българските домати за 3 лева или македонските за 1 лев, независимо от качеството, Греков каза, че трябва да е така. И причината е, че само с българско производство на храни се задоволяват едва 20% от потреблението у нас.

Димитър Греков уточни и че европейските субсидии целят хем покриване на разходите на производителите, хем хранителните продукти да са по-евтини. Не трябва обаче земеделските производители да бъдат държани „на ръба”, смята министърът.

На въпрос защо България не се пребори за повече средства за земеделците през периода 2014-2020 година, Греков каза, че вече е договорена допълнителна сума – 13% от европейските субсидии ще могат да отиват за производство на плодове и зеленчуци при диференцирани ставки – т.е не за единица площ. Досега този процент е бил 3 на сто.