10 „американски“ храни, които не са толкова американски
В страна, толкова млада, колкото са Съединените американски щати и създадена от толкова много имигранти, е трудно е да се твърди, че всяка храна е тяхна собствена.
Разбира се, някои от любимите храни - бургери, хот-дог и понички - се усещат като американски, но това не означава, че те произхождат от тук.
Ето списък от 10 ястия, за които често мислим, че са американски, но всъщност имат своите корени в отдалечени места:
Хамбургери - Германия
Неамериканското на хамбургера е очевидно в името му. Произходът му се приписва най-вече на Хамбург, Германия, но трябва да признаем, че в Америка той се превърна в това, което е.
Понички - Холандия
Поничките и кафето са любима американска закуска, но поничката е създадена отвъд океана - в Холандия. Холандците носят своите olykoeks - което се превежда като маслени торти - в Ню Йорк, когато все още се нарича Новия Амстердам. И останалото е глазирана история.
Хот-дог – Германия и Австрия
Ако погледнете по-задълбочено имената на хот-дозите - кренвирши и виенски наденички - ще разберете къде тези колбаси са спечелили популярност - Франкфурт, Германия и Виена, Австрия, разбира се. Обикновено се смята, че американците добавят хлебчето (затова ги правят страхотни).
Кетчуп – Китай
Да, кетчупът е с китайски произход, но всъщност е замислен като рибен сос. Британски войници са го опитали в чужбина и са започнали да го изнасят вкъщи. Едва през 19 век хората започват да добавят домати. В крайна сметка аншоата е извадена от рецептата за кетчуп, която познаваме днес.
Кисели краставички - Месопотамия
Те са на хиляди години. Дори Клеопатра ги е обичала. В края на краищата те са продукт, който може да се съхранява с месеци. Американците ги обожават в хамбургери, сандвичи и хот-дози.
Пържено пиле – Китай, Средна източна и Западна Африка
Пърженото пиле е обичано по целия свят. Това е очевидно в броя на страните, от които се смята, че е произлязло. Методът на готвене е измислен, за да се приготвят старите кокошки, които вече не снасят яйца.
Този метод включва първо пържене и след това задушаване за дълъг период от време. Но оттогава той се е превърнал в едно от най-добрите ястия в света и се прави с младо и крехко пилешко и хрупкаво покритие.
Ябълков пай – Англия
Англия е страната, от която идват много сладки пайове, дори и ябълковия. Първата рецепта е измислена там през 1381 г. Разбира се, тази рецепта за ябълков пай, в която има още стафиди, шафран и круша, е много различна от това, което познават и обичат американците.
Горчица – Римляни
Египтяните почитат синапеното семе, но се предполага, че римляните са първите, които го смилат на паста. Благодарения на горчицата, хот-дозите просто нямаше да са същите.
Фъстъчено масло – ацтеките
От всички храни в този списък никоя не се чувства толкова американска, колкото е фъстъченото масло. Корените му са при ацтеките, но американците допринасят за производствения процес.
Будвайзер – Германия
Budweiser — типичната американска бира - може да е произведена за първи път в Щатите, но е направена от немски имигранти. И тези имигранти използват немския стил в пивоварство, за да произвеждат напитката, която е толкова популярна днес.