10 храни, които ще ви помогнат да изглеждате с 10 години по-млади
Всички ние искаме да изглеждаме по-млади, отколкото сме, както и да живеем възможно най-дълго.
Въпреки че нашето генетично наследство е в основата на външния ни вид и начина, по който остаряваме, ежедневната диета също играе важна роля в удължаването на живота и поддържането на красива младежка кожа възможно най-продължително време.
От Bright Side са подбрали 10 храни, които ни пазят от пораженията на старостта.
1. Авокадо
Вероятно сте чували, че авокадото добавя сантиметри към талията ви заради високото съдържание на мазнини. Но може би не знаете, че тези мазнини са много полезни.
Консумирането на едно авокадо на ден намалява нивата на холестерола и подпомага процеса на регенерация на кожата. То осигурява на тялото витамин С, калий и антиоксиданти и е богато на фолиева киселина.
2. Горски плодове
Ягоди, къпини, боровинки, грозде... Тези малки плодове имат антиоксидантни свойства, които предотвратяват или забавят някои видове клетъчни увреждания и могат да намалят подуването на ставите и болката.
Особено препоръчителна е консумацията на боровинки, тъй като те подобряват познавателните способности и помагат за предотвратяване на уринарните заболявания, болестта на Алцхаймер и деменцията.
3. Моркови
Известно е, че този зеленчук защитава очите, благодарение на бетакаротина - вещество, което в тялото ни се превръща във витамин А. Помага на ретината и другите части на окото да функционират гладко. Също така предпазва кожата от фотостареене - преждевременно набръчкване, причинено от излагане на UV лъчи.
4. Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С и фолиева киселина. Те спомагат за понижаване на нивата на холестерола и пикочната киселина в кръвта. Ако ги консумирате редовно, ще ви помогнат да предотвратите проблеми с кръвообращението, сърдечни заболявания и болести, като подагра, които причиняват ужасни болки в ставите.
Пиенето на лимонов сок на празен стомах почиства дебелото черво и детоксикира тялото. В допълнение, то ще абсорбира хранителните вещества пълноценно и ще се чувствате здрави и сияещи.
5. Чесън
Чесънът е не само мощно оръжие срещу вампирите, но и убива повечето инфекции, ако се използва правилно. Неговите фунгицидни и бактерицидни свойства го правят един от най-добрите естествени антибиотици.
Чесънът също така балансира нивата на холестерола, подобрява кръвообращението, бори се срещу хипертонията и спомага за намаляване на риска от някои видове рак.
6. Тъмен шоколад
Тъмният шоколад има многобройни ползи за здравето. Той съдържа антиоксиданти, като флавоноиди, които помагат на кожата да се предпазва от UV увреждания, да се бори със свободните радикали и да подобрява хидратацията и дебелината си.
Но не се радвайте твърде рано: това важи само за шоколада с най-малко 75% какао, който ще ви даде всички антиоксидантни ползи.
7. Зехтин
Зехтинът е не само съществена част от здравословното хранене, но и достойно допълнение към ежедневната ви грижа за кожата. Това е един от основните източници на алфа линоленова киселина, която поддържа кожата ви хидратирана и тонизирана, предотвратявайки нейното остаряване.
8. Домати
Те са пълни с хранителни вещества и съдържат голямо количество витамин А, витамин С и фолиева киселина.
Ликопенът, който е отговорен за червения цвят на зрелите домати, е антиоксидант 14 пъти по-мощен от ресвератрола, откриван в червеното вино. Той предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и има голям ефект в превенцията на сърдечно-съдови, дегенеративни и инфекциозни заболявания.
Между другото, ликопенът се усвоява по-лесно, когато доматите се сготвят и се комбинират с малко зехтин.
9. Мазна риба
Мазната риба, като сьомга, риба тон, аншоа и калкан, е чудесен източник на омега 3 мастни киселини, които помагат за регенерацията на клетките и поддържат ниско нивото на холестерола. Тя е много добър избор и за кожата, тъй като предотвратява оксидативните щети, които идват с възрастта.
10. Куркума
Това растение, което обикновено се продава в прахообразна форма, става все по-популярно и има причина за това. Неговите противоракови, храносмилателни и противовъзпалителни свойства го правят чудесен избор, когато става въпрос за подправка на ястията.
То също така забавя процеса на стареене, дава ви енергия и повдига настроението ви по време на стресови периоди.