Икономична кухня с нулеви отпадъци: Шест ползи от чая от обелки от лук
С нарастването на популярността на готвенето с нулеви отпадъци, все повече хора търсят варианти за използване на обелките и корите на зеленчуците, които често се изхвърлят.
Интересното е, че концепцията за готвене с нулеви отпадъци не е чужда на Индия. Местните са експерти в използването на всяка част от зеленчука, като дори коренът, стъблото и листата на растенията падат под ножа в индийската кухня.
Знаете ли, че можете да употребите обелките от лука, като си приготвите невероятен чай за детоксикация?
Ето шест предимства на този чай:
1. Лучените обелки са отличен източник на витамини. Богат на витамин А, този чай може да помогне за подобряване на зрението ви.
2. Тъй като корите от лук също така са обогатени с витамин С и Е, могат да направят чудеса за кожата ви.
3. Обелките от лук имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат за справяне със симптомите на настинка, кашлица и грип, като също така предотвратяват риска от сезонни инфекции. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за естественото повишаване на имунитета.
4. Чаят, приготвен с остатъците от лука, е нискокалоричен. Това го прави идеален заместител на газираните напитки.
5. Флавоноидите, съдържащи се в луковите обелки, са полезни за сърцето и помагат да се контролира нивото на холестерола.
6. Луковите кори имат противогъбични свойства, така че ако се борите с някакъв вид обрив по кожата, можете да прибегнете до тази лечебна напитка.
Как да го приготвите?
Съберете отпадъците от лука, сварете ги във вода за няколко минути, съветва ndtv.com. Прецедете и изпийте.