Забавни факти за меда
Всички имаме нещо общо с Мечо Пух: любовта към меда.
Кой не обича тази гъста, богата златиста течност?
Използваме меда по толкова много начини: за да подсладим чая си, да го намажем на филия или палачинка или просто да гребем с лъжици от него. Жените обичат меда, тъй като той може да се използва за разкрасяване на косата и кожата.
Може да сме добре запознати с неговия вкус и множество ползи; но знаем ли наистина какво е това и откъде идва? Ето някои факти за меда.
1. Процесът на приготвяне на мед започва, когато пчелата събира нектар от цвете. Събраният нектар се съхранява в „медения стомах“ на пчелата и се транспортира обратно в кошера. Там пчелата предава нектара на пчела-работничка, която „дъвче“ нектара, като ензими в слюнката го превръщат в мед.
След това медът се поставя в пчелната пита. Пчелите разпръскват меда с крилата си и ускорят процеса на изпаряване на водата. След като течността стане достатъчно гъста, те запечатват пчелната пита с восък, като я съхраняват до готовност за консумация.
2. В пчелното семейство може да има до 60 000 пчели, които консумират до 200 килограма мед за една година.
3. Съставът на меда е 20% вода и 80% захар.
4. Пчелите произвеждат мед в продължение на милиони години. Когато археолозите откриват гробницата на египетски фараон на хиляди години, те са изумени да открият буркани с мед, които все още са достатъчно добри за ядене. Според учените комбинацията от много ниска влажност, киселинност и незначителни количества водороден пероксид работят толкова хармонично в меда, че той няма срок на годност, когато се съхранява в запечатани съдове.
5. Медът е единствен по рода си източник на храна, съдържащ всички необходими вещества за поддържане на живота: вода, витамини, минерали и здравословни ензими. В допълнение, той има и антибактериални свойства.
6. Много медицински експерти признават ползите от меда като храна за мозъка. Съдържа антиоксидант пиноцембрин, който подобрява когнитивните функции. Той също така съдържа витамините от В-комплекса и минералите, цинк и магнезий, които са от съществено значение за добрата памет и остър ум.
7. Дори мнозина да наричат меда златна течност, той може да варира по цвят - бял, кафяв, червен, кехлибарен и черен. Цветът, текстурата и ароматът на меда до голяма степен зависят от вида на нектара от цветя, използван от пчелите за производството му.