„Винаги съм смятала, че нашият начин на хранене и начин на живот „pura vida“ е нашата тайна за дълголетие“, казва за костариканците Мелиса Гузман, автор на готварски книги и учител по готварство. Тя е израснала в малък град в района на Картаго, наречен Лано Гранде, който е известен с богатото си селско стопанство.

Преживяването в кухнята и около масата е също толкова важно за костариканците, колкото и това, което ядат, пише за CNBC авторката на книгата "Да живеем по-дълго, по-здравословно и по-щастливо: рецепти от Коста Рика".

„Ние дълбоко ценим общността, която идва с готвенето. Докато растях, винаги помагах на семейството си да приготвя ястията и дори събирах някои от съставките“, добавя тя.

Обедите и вечерите продължавали най-малко един час и били време за приятни семейни разговори, разказва още Гузман. Сега тя споделя с хората, посещаващи нейните готварски уроци, този внимателен, колективен подход към храната. „Не става въпрос само за ястията, но и за връзките, които създаваме около тях“, казва тя.

И така, какво ядат костариканците, за да живеят по-дълго и по-щастливо?

Точните думи, описващи кухнята на Коста Рика, са простота и свежест. Тя разчита в голяма степен на основни продукти като пресни зеленчуци, плодове, зърнени храни и боб.

Ето някои от храните, които Мелиса Гузман консумира всеки ден, за да се чувства по-здрава и по-щастлива в дългосрочен план.

1. Боб

Фасулът е чудесен източник на протеини, фибри, сложни въглехидрати, пребиотици, витамини и минерали. Те са свързани с намален риск от хронични болести като сърдечни заболявания и диабет, посочва Гузман.

Черният и червеният боб са най-популярни, обикновено се сервират като част от касадо (нашето традиционно ястие от ориз, боб, зеленчуци и протеини) или като супа с боб и зеленчуци.

Популярните нахут и леща могат да се използват като заместител на традиционния черен боб.

2. Пресни плодове и зеленчуци

Обикновено се консумират пресни, а не от консерва или фризер. Хората ги купуват от местните пазари, наречени verdulerias.

Някои от най-популярните са папая, манго, банан, диня, ананас и маракуя.

За готварските рецепти на Коста Рика са характерни различни зеленчуци, сред които картофи, моркови, домати, авокадо, лук, цвекло, юка и тиквички. Зеленчуците се консумират или сурови, в прости салати с лайм, или приготвени като пикадило, нарязани и сварени, понякога с малко животински протеин за вкус.

Чайотът е любимият зеленчук на Мелиса Гузман - зелен и хрупкав, с вкус, подобен на кореноплодния хикама.

3. Ориз и царевица

Зърнените храни присъстват в диетата на Коста Рика, но главно като допълнение към боба и зеленчуците.

Arroz con pollo е традиционно костариканско ястие, състоящо се от ориз, много нарязани зеленчуци и пиле.

4. Кафе

Кафето от Коста Рика е известно с високо съдържание на антиоксиданти, като се пие без захар – и бавно.

Рецепта за дълголетие

Благодарение на комбинацията от пълнозърнести храни, протеини, аминокиселини и антиоксиданти, изследователят на дълголетието и създател на термина "Сини Зони" Дан Бютнер смята костариканската закуска Gallo Pinto за най-здравословната в света. Удивително е как такова просто ястие може да бъде пълно с толкова много ползи за здравето, казва Мелиса Гузман за Gallo Pinto и споделя своята рецепта:

  • 2/3 чаша сварен черен боб

  • 1 1/4 чаша варен ориз

  • 2 супени лъжици нарязан лук

  • 2 супени лъжици нарязан пипер

  • 2 супени лъжици смлян кориандър

  • 1/2 чаена лъжичка салса лизано (по избор)

1/2 чаена лъжичка сол

  • 1/2 чаена лъжичка кимион

  • 1/4 чаена лъжичка черен пипер

Приготвяне:

Загрейте тиган на средно силен огън, добавете зехтин и го оставете да загрее.

Добавете лук, чушки, кориандър, чесън, кимион, сол и черен пипер.

Гответе три до пет минути, докато лукът стане прозрачен.

Смесете боба, разбъркайте и намалете топлината до средна.

Добавете соса лизано, разбъркайте и гответе още пет минути.

Добавете ориза, разбъркайте и гответе още няколко минути, за да включите всички вкусове в ориза.

Споделете с любими хора, за да изпълните напълно рецептата за по-дълъг, по-здравословен и по-щастлив живот, съветва костариканката Мелиса Гузман.