Италианците са в шок след последното решение на американския гигант в хранителната индустрия Heinz да произвежда емблематичната им паста карбонара в… консерва.

Световноизвестната със своя кетчуп, печен боб и наденички компания всеки момент се готви да пусне най- новия си продукт на пазара.

Порция спагети карбонара в консервна кутия Heinz ще се появи в супермаркетите в Обединеното кралство този месец на цена от около 2 паунда (2,37 евро), пише Euronews. Компанията описва „пастата в кремообразен сос с панчета“ като „перфектното решение за бързо и хранене у дома“.

Новината, че едно от най-почитаните национални ястия от кулинарната съкровищница на Италия ще се продава в консерва за по-лесна консумация, предизвика вълна от гняв сред жителите на Ботуша.

Пред The Times Алесандро Пиперо, главен готвач на удостоения със звезда „Мишлен“ ресторант „Пиперо“ в Рим, казва, че консервираната паста е толкова отвратителна, че прилича на „храна за котки“.

И все пак, италианците не за първи са шокирани от проява, която определят като хранително престъпление.

Бърз преглед в TikTok и други социални медии показва множество реакции и коментари на ужасени италианци по повод опорочаването на любимата им паста карбонара.

Списъкът с основните кулинарни грехове е неограничен за всеки истински италианец, но може да се сведе до три класически гряха: използване на месо, което не е гуанчале – пикантни свински бузи, добити от много специфична порода прасета, добавяне на чесън в соса и най-страшното – добавяне на сметана.

Със своя сос от панчета и сметана Heinz извършва поне два от смъртните карбонара грехове. Но върхът на всичко е, че са дръзнали да натикат ароматната паста в кутия за консервирана храна.

Според някои потребители обаче, италианците трябва да променят оценката си според реалността, тъй като карбонара не е свещена рецепта, издълбана на каменни плочи преди векове, която никога не може да бъде приготвена по друг начин. Както посочва професорът по история на храните Алберто Гранди, тя всъщност е на по-малко от век.

Най-убедителното обяснение за произхода на карбонара е, че през 1944 г. готвач от италианската армия на име Ренато Гуаланди обединява няколко други рецепти - а именно паста грича, която може да се опише като карбонара без яйца, за група американски войници, като се възползва от достъпа им до висококачествени съставки и най-вече до яйчни жълтъци на прах.

Най-старата запазена рецепта за карбонара дори не е от Италия. Тя е от чикагска готварска книга от 1952 г., в която вместо свещеното гуанчале се използва бекон.

Италианците бързат да защитят кулинарното си съкровище, като казват, че cacio e uova, неаполитанско ястие, приготвено от разтопена свинска мас, разбити яйца и сирене, документирано в неаполитанската готварска книга на Иполито Кавалканти от 1839 г., е истинският предшественик на карбонара.

В местни издания като La Stampa ястието се споменава още през 1950 г., често като римско, популярно сред американските войници.

Дали наистина е толкова голям проблем, ако Heinz иска да сложи спагети карбонара в консерва? Явно не, тъй като според уебсайта на компанията, новият им продукт вече е разпродаден.