Създаването на вино изисква да овладееш превръщането на слънчевата енергия и силата на земята в грозде, силата на гроздето във вино и така до самата кулминация- отваряне на бутилката. Този процес проследиха журналистите, присъстващи на представянето на новите винтажни брендита и винени продукти на "Винекс Преслав". Те изминаха пътя от лозята на фирмата, през складовете с дестилати до поточната линия и складове с готова продукция, за да завършат с дегустация на готовия продукт.

"Виното е сантиментален продукт, спътник във важните моменти от живота. Изборът на вино е въпрос на вкус и начин на живот", обяснява нестихващата популярност на напитката главният технолог на "Винекс Преслав" Стефан Пирев.

Технологията

Качеството на виното зависи основно от лозята, но и от създаването на комплексност (бел. Ред.- наслагане на вкусови качества) на продукта, обясни технологът. За да бъде добро, виното трябва да бъде бутилирано във върховия момент от развитието си, така че заложените в него ароматни и вкусови качества да продължат да се развиват и след това. Самото вино изявява по-пълноценно качествата си, когато престои не само в бъчвите, но и в бутилките, преди да бъде пуснато в магазинната мрежа.

Дегустацията

Според дегустатори първата информация за виното е зрителна. Например силният блясък и прозрачност говорят за по-висока киселинност, а матовостта- за омекване на киселинността. Бледостта на цвета означава младост на виното. Зрелите бели вина имат сламеножълт, златист до кехлибарен цвят, докато "увяхващите", губещи качествата си вина се отличават със сивкав или кафеникав оттенък. При червените вина еволюцията на цвета с"узряването" преминава най-общо от пурпурно към все по-тъмно вино.

Спецификата на дегустацията се състои в протичането й на три етапа: при подушване, отпиване и съсредоточване върху вкуса, останал след глътката (т. нар. от дегустаторите "послевкус"). Първото позволява да се усетят едва доловимите аромати, а техниката на отпиването, даваща представа за тази сложна напитка, изсква задържане на глъдката, чрез прокарване през предната, средна и задна част на езика, небцето, вътрешната страна на бузите. Така се разкрива гамата вкусови усещанията на конкретното вино (сладост, киселина, горчивост, тръпчивост) както и усещането за консистенция (лекост, плътност, мазност). В определянето на качеството на виното се проследява и колко се запазва вкусът му след глътката. Колкото по-дълго продължи това, толкова по-високо е качеството на напитката.

Особеност на вината от серията "Golden age" на "Винекс Преслав", представени на журналистите, е сложната сама по себе си технология на смесване на шест сорта грозде (Шардоне, Совиньон блан, Траминер, Немски ризлинг, Пино гри и Варненски мискет), които отлежават в последствие във френски бъчви, a цялата технология цели освен създаване на отличаващ вкус, развитие и дълъг живот на вината в бутилката, обясняват от фирмата.

Към съществуващите пет продукта от серията "Golden age" (Golden age Cabernet Sauvignon, Golden Age Sauvignon blanc, Golden Age Chardonnay, Golden Age Traminer, Golden Age Pinot Noir-Rose) през следващите месеци ще бъдат прибавени още два- Golden Age Pinot Noir и Golden Age Mac Merlot. А за желаещите да зарадват някого с бутилка коняк "на неговата възраст" родната алтернатива е обогатена с "Преслав" от реколта 1966, 1973 и 1983 година.

"Кризата е време за инвестиции. Именно когато пазарите не вървят добре, време за представяне на нещо ново", обясни пред журналистите прокуристът на "Винекс Преслав" Тодор Тодоров, запитан защо именно в момент на криза "Винекс Прелслав" се ориентира към нови продукти.

Спадът на продажбите от началото на годината засегна и фирмата, държаща 40% от българския пазар на вина, но постепенно започва възстановяване на продажбите, обясни той. Още повече, че продукцията е насочена основно към българския пазар, на който масово се пие българско вино, а не към спадащите външни пазари.