Докато купуваме вносни плодове и зеленчуци, милиони декари плодородна българска земя пустее. Причината за това е, че няма кой да я обработва, съобщава bTV.

Земята в село Лозен, някога е била обработваема. Но това време го помнят само нашите баби и дядовци.

"Сеехме пшеница, ечемик, царевица, боб, всичко", коментира местна жителка.

Същите ниви, които са раждали жито, царевица и ечемик, сега са потънали в бурени. Всеки, който е пътувал в съседни държави и Западна Европа, ще потвърди, че такова чудо като у нас няма - десетки декари пустееща земя.

В Европа всяка педя земя се обработва. Затова когато седнем на трапезата усещаме ефекта от пустеещите земи в липсата на плодове и зеленчуци родно производство.

"Друга година са били по-вкусни, сега в средата имат нещо зелено, като дърво и не са вкусни, не зная дали са български", обясни гражданка.

"В повечето случай не са вкусни, разликата е голяма между градински, слънчев и парников", коментира друга жена.

"Ако са български ми харесват, ако са турски не", добави гражданка.

Става така, че всички искаме български плодове и зеленчуци, но оказва се българската земя, върху която те би трябвало да растат - пустее.

Около 5 милиона декара са необработваемите земи в България. При минимален добив от 300 килограма на декар, само тези пустеещи земи биха могли да произведат милион и половина тона зърнени храни.

Източник: bTV