Чесънът, гроздето и оранжерийните краставици са най-поскъпващите хранителни продукти, плодове и зеленчуци за седмицата от 8-12 ноември, става ясно от анализ на ДКСБТ.

Цената на едро на краставиците се повиши с 13.5%, до 2.10 лв./кг, докато гроздето се продава с 23.8% повече спрямо седмица по-рано.

Чесънът, който за последната една година е поскъпнал с над 110%, добави нови 18.9%, до 6.78 лв./кг.

Сериозен ръст през седмицата бележат и зеления пипер (8.9%, до 1.10 лв./кг) и картофи (5%, до 0.63 лв./кг).

Най-голям спад за периода отчита цената на лимони и зелето, загубили 5.9 и 4.9 на сто, до 1.59 и 0.39 лв./кг.