Най-голямо поскъпване през м. октомври, спрямо м. септември е отчетено при оранжерийните краставици и домати, съответно с 49% и 20%, информират от ДКСБТ.

И през този месец се запазва тенденцията на покачване на цената на чесъна, като спрямо миналия месец стойностите са с 9% по-високи. С 3-4% е поскъпването на картофите, червения пипер и морковите. Спад с 3% е отчетен при цената зеления пипер, а зелето се търгува на същата цена, както през миналия месец.

От българските плодове по-голямо предлагане през месеца има на ябълки и грозде. В сравнение с м. септември се наблюдава поевтиняване на ябълките с 11% и леко поскъпване на гроздето с 5%.

Цената на бананите и портокали е с 2-5% по-ниска, а най-голям спад (38%) е отчетен при цената на лимоните. В периода май - август цената на лимоните непрекъснато растеше, което се дължеше на поскъпването им на международния пазар. От средата на август се наблюдава трайна низходяща тенденция, която се засилва през септември и октомври.

Цената на яйцата скочи със 7% през месеца, на кашкавал "Витоша" с 4.5%, на малотрайните колбаси с 3%. В диапазона 1-2% е поскъпването на кравето сирене и пилето. Почти без промяна спрямо миналия месец са цените на скумрията и кренвиршите.

На нивото от м. септември са цените на захарта и каймата. Спад на средномесечните цени през октомври е регистриран при фасула, а с 2% е поевтиняването на ориза, лещата и шпековия салам.

В сравнение с м. октомври миналата година, през тази година цените на всички плодове и зеленчуци, предмет на този анализ са по-високи. Лек спад на годишна база е отчетен само при цената на бананите.

Най-голямо поскъпване през октомври 2010 г., спрямо октомври 2009 г. е регистриран при цената на чесъна 110%. Олиото и брашното пък вече се продават с 40 и 25% по-скъпо.

Цената на оранжерийните домати през тази есен е със 75% по-висока спрямо есента на миналата година, а на оранжерийните краставици съответно с 34%.

Гроздето през тази година се търгува на цена с 33% по-висока. Поскъпване на годишна база в интервала 12 - 16% се наблюдава при лимоните, зеления и червен пипер, зелето и морковите. По-високи цени в диапазона 3 - 5% са регистрирани при ябълките, портокалите и картофите.

В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава поскъпване на годишна база в интервала 15 - 20% на лещата, млечните произведения и рибата.

По- ниски са цените през октомври 2010 г. в сравнение с октомври 2009 г. на ориза и яйцата - 11%, захарта и шпековия салам - 7%. Спадът на цените на годишна база на фасула е 5%, на кренвиршите и каймата - 2%. Почти без промяна през тази година са цените на пилето и малотрайните колбаси.