Какво поскъпна най-много през 2010 г.
През последния месец на 2010 г. се запазва тенденцията на покачване на цените на част от основните хранителни стоки, която наблюдавахме през втората половина на изтичащата година, информират от ДКСБТ.
В сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст на цените на олиото, брашното, млечните произведения, рибата и пилешкото месо.
По-ниски през тази зима са цените на месните произведения, яйцата, захарта, фасула и ориза. Поскъпване на годишна база има при всички български плодове и зеленчуци.
През декември се запазва тенденцията на плавно покачване на цената на едро на брашното и слънчогледовото олио, като спрямо ноември поскъпването на брашното е с 1.2%, а на олиото с 3.6%.
Средномесечно покачване на цените се наблюдава при варивата и ориза в диапазона 1 - 4% и на захарта с 2.2%. Поскъпване през декември, спрямо ноември е отчетено при млечните произведения, като при кашкавал"Витоша" то е по-силно изразено в края на месеца.
През декември, в сравнение с ноември, е регистриран известен спад на цените на месните произведения с около 1%, а без промяна спрямо предходния месец остава цената на яйцата и каймата.
Най-голямо покачване на цените в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано при слънчогледовото олио - 43% и брашното - 28%. В диапазона 19 - 28% е поскъпването на годишна база на лещата и млечните произведения, а с около 6 - 10% по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и рибата.
През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и яйцата - 25%, захарта, ориза и фасула 2 - 4%. Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите (10.3%).
Цените на малотрайните колбаси и шпековия салам са с около 3 - 4% по-ниски в сравнение с миналата година.
През м. декември, спрямо предходния месец се наблюдава покачване на цените на картофите и чесъна с около 9 - 10%. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици е 5 - 6%% и на зелето (5%).