Българите ядат най-лошия хляб в Европа?
Българите ядат най-лошия хляб в Европа. Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който днес се срещна с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите в курортния комплекс Златни пясъци.
Мирослав Найденов уточни, че след като започне да работи Агенцията за контрол на храните, задължително ще бъде въведен стандарт за качеството на хляба.
Земеделският министър бе категоричен, че в страната няма зърнена криза. По думите му има резерв от 1,5 млн. тона зърно и то няма как да бъде изнесено.
"До новата реколта ни трябват под 1 млн. тона, така че имайки в момента около 1,5 млн. тона, имаме достатъчно зърно, за да осигурим баланса", коментира още Мирослав Найденов, цитиран от Дарик радио.
Той увери, че няма спекулации в цените на зърното, нито сключени картели между зърнопроизводителите. Но допълни, че не може да каже със сигурност дали цените на хранителните стоки няма да продължат да растат.
От 1 февруари обаче хлябът в три големи града - Пловдив, Пазарджик и Сливен поскъпна с 10 стотинки и вече се търгува за 85-90 стотинки за 650 грама.
Източник: Фокус