Основните храни в България поскъпнали с 22%
За година основните хранителни стоки в България са поскъпнали с 22 на сто, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Изследването е за 15 основни хранителни стоки, сред които брашно, захар, олио, месни и млечни продукти.
При разширяване на изследването за повече стоки поскъпването от миналия юли до юли тази година е около 8 процента, каза председателят на комисията Едуард Стойчев:
Въпреки всичко Държавната комисия контролира и изследва около 190 вида стоки и там въз основа на техните цени се формира един индекс. Този индекс се е повишил с 8% за една година, което въобще не е фатално, погледнато в широкия смисъл на думата.
Най-големият проблем е в цената на захарта, която се е повишила със 75%, при какаото има сериозно поскъпване, но пък за сметка на това пшеницата в България не си е променила цената от миналия юли до сега, т.е. колкото я търгуваха миналата година търговците, толкова я търгуват и сега.
Източник: БНР