Кои храни поевтиняха и поскъпнаха през 2011 г.
Цената на чесънът, зелето и картофите се е понижила с 1/3 по цени на едро през 2011 г., сочат изчисления на Profit.bg на база данни от Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Най-поевтиняващата хранителна стока за изминалата година е чесънът. След като отчете рекордни цени през 2010 г., той загуби над 38% от стойността си през изминалата 2011 г. и вече се продава за 4.31 лв./кг по цени на едро.
По-евтино с по 36 на сто в края на 2011 г. са се продавали зеле и картофи, докато понижението при морковите е от 26% до 0.62 лв./кг.
Цената на бананите отбеляза спад от 16% до 1.88 лв./кг, докато киви и оранжерийни домати се продават на цени от 1.17 и 2.18 лв./кг, което представлява спад от 13 и 11 на сто спрямо година по-рано.
На обратният полюс е цената на захарта, която добави 56.43 на сто към цената си за 2011 г. до 2.19 лв./кг. Вчера изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов прогнозира спад в цената на захарта през пролетта и лятото на 2012 г.
По-скъпо с 25% се продават яйцата до 0.20 лв./брой, докато поскъпването при кренвирши, фасул, маргарин и масло е по-високо от 10%.