Няколко необикновени специалитета на ресторантите по света
Сайтът Food & Wine публикува своя класация на най-добре изглеждащите специалитети, които се предлагат във водещите Ресторантти по света. Особеното при тях е начинът на аранжиране, както и приумиците на главния готвач за приготвянето. Нека видим някои от участниците в класацията:
Червени плодове от градината
Ресторант Mugaritz (Рентерия, Испания)
Главният готвач на Mugaritz Андори Адурис прекарва няколко години в експерименти, докато успее да създаде „мехурчестата“ структура от ягоди и червено цвекло. Адурис може да послужи за пример: в началото на годината неговият ресторант, удостоен с мишелиновска звезда, изгоря. Вместо да се отчая, испанецът бързо се зае да възстанови ресторанта си и резултатът е налица- неговият шедьовър успява да привлечи огромно внимание.
Кристален вятър
Ресторант Pierre Gagnaire (Париж, Франция)
Главният готвач Пие Ганьер вдъхна нов живот на позабравените сладки „целувки“. За да направи белтъка в сладките въздушен, шеф готвачът използва някои от достиженията на така нар. „молекулярна кухня“. Сервирани, тези целувки блестят и изглеждат като кристални пръчици в чашка.
Блюдо „Гаргуйу“
Ресторант Michel Bras (Лагийол, Франция)
Всъщност това е салата. В зависимост от сезона шеф Мишел Бра подбира над 60 вида зеленчуци, треви, цветове и семена, които разполага, подобно на картина върху бялата чиния.
Вижте още: Вечеря в най-добрия ресторант в света
Палмова сърцевина
Ресторант Alinea (Чикаго, САЩ)
Петте парченца палмова сърцевина съдържат различни пълнежи: от ръжен хляб и трюфели до ванилов пудинг.
Блюдо „Нежен котлет край черна ряпа, маринован морков и семена горчица“
Ресторант Momofuku Ko (Ню Йорк, САЩ)
Обедното блюдо за 12 души, създадено от Дейвид Чанг, се отличава с това, че трябва да бъде поръчано 48 часа преди обяда. Причината е вакуумната технология, използвана за приготвянето.
Блюдо „Миди в марината“
Ресторант Bazaar by José Andrés (Лос Анджелис, САЩ)
Испанският ресторант отдава дължимото на средиземноморската кухня, сервирайки ги... в консервна кутия.
Вижте още: Десетте най-вредни ресторанта в света
Блюдо „Киберяйце“
Ресторант Combal.Zero (Риволи, Италия)
Футуристичното блюдо на Давид Скабин представлява хайвер и яйца-пашот, сервирани в пластмасов мехур, имитиращ хранат на космонавтите.