Почти всичко поскъпва през септември
Сериозно повишение през септември се наблюдава в цените на едро на голяма част от хранителните стоки, която е по-силно изразена при свинското месо, яйцата, олиото, брашното и фасула, сочи месечния доклад на ДКСБТ.
Стабилизиране и лек спад спрямо предходния месец е регистрирано при захарта, лещата, ориза и трайните колбаси.
Разнопосочно е движението на основните зеленчуци, като поскъпват доматите и картофите, а краставиците и пиперът поевтиняват.
Сезонен спад се наблюдава при цените на ябълките, гроздето и крушите, докато бананите лимоните и дините поскъпват за килограм.
В резултат на изключително неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото на 2012 г. и скока на цените на енергийните източници, при цените на почти всички плодове и зеленчуци е регистриран значителен ръст на годишна база. Стойностите на повишенията през септември 2012 г. остават на много по-високи нива, спрямо същия месец на 2011 г.
Като цяло през изтеклия месец се наблюдава значително повишение на индекса на тръжните цени. Той се повишава с 3.5% до 1 429 пункта в края на месеца, спрямо 1 381 в началото му.
Трайната възходяща тенденция при движението на индекса през последните два месеца се дължи на плавното покачване на основни хранителни стоки (брашно, олио, яйца, свинско и пилешко месо) и на нетипичното за сезона движение на цените на голяма част от плодовете и зеленчуците.
Стойностите, на които се стабилизира индексът през последната седмица на м. септември тази година, са с около 14% над нивото от същия период на предходната година.
При движението на цените на хранителните стоки през септември се наблюдава ръст на месечна база на свинското месо с 11% и на яйцата с 9%.
Поскъпването на олиото, брашното и зрелия фасул е с 3 – 4% и с около и под 1% на млечните и месните произведения. Лек спад на месечна база е регистриран при захарта и лещата (средно с около 1.5%), а цените на ориза, рибата (скумрия) и трайния салам се задържат на нивата от предходния месец.
Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 41%, фасула – 23%, свинското месо – 15%, олиото – 10% и брашното 7.8%.
Слаб ръст с около 4 – 5% се наблюдава при цената на маслото, пилешкото месо и каймата. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 4 – 11% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите.
Поевтиняване с 2% има при кравето сирене, а цената на кренвиршите се задържа на нивото от същия месец на миналата година.(табл.1 и фиг.3)
През септември се наблюдава ръст на цените на едро на полските и оранжерийните домати и картофите в диапазона 13 – 19% на месечна база.
Спад спрямо миналия месец е регистриран при краставиците (полски и оранжерийни) с около 20% и на зеления и червения пипер с в интервала 6 – 12%.
При плодовете се наблюдават характерните сезонни тенденции на намаляване на цените на ябълките (14%), гроздето (6%) и крушите (3%). В края на сезона цената на дините е с 46% по-висока спрямо предходния месец. Поскъпване на месечна база е отчетено при бананите – 17% и лимоните – 4.6%.
Цените на плодовете също остават на по-високи нива спрямо м. септември 2011 г. Поскъпването на дините и лимоните на годишна база е около 50%, а на бананите, крушите и гроздето с около 10 – 15%.