Какво трябва да знаете за добрия коняк
Качественият коняк винаги е вълнувал феновете на спирните напитки. Френското бренди е ценено заради своята мекота и изтънченост. Това е напитка с бекграунд, не е достатъчно просто да си налеете нещо скъпо.
Ето някои от най-важните факти и ексклузивни бутилки коняк, за които трябва да знаем, според Wanted.de:
За разлика от малцовото уиски, конякът почти винаги е смес и поради това, не е възможно да се определи точната възраст на един коняк.
Бутилка 140 годишен коняк Hardy Perfection може да се намери на цена до 12 900 долара. Това вероятно е най-старият еднороден (несмесен) коняк в света. Edition Earth струва около 7 000 евро.
Малко по-евтин е конякът "Le Voyage de Delamain". Това лимитирано издание струва 4 200 евро.
И сега силен скок в цената: конякът Remу Martin Cognac Louis XIII Black Pearl струва 55 000 долара. Черната бутилка прави това луксозно творение същинско произведение на изкуството, а в него са смесени стотици сортове.
За 200 000 долара или 150 000 евро ценителите могат да си подарят истинско преживяване с коняка на Hennessy "Beaute du Siecle Cognac". От съкровищницата (на снимката), по която са работили десет дизайнера, има само 100 бройки.
Експертите са единодушни: това е най-скъпият коняк, предлаган някога. Два милиона щатски долара струва Henri IV Grande Champagne Cognac Dudognon Héritage, който е на повече от сто години. Бутилката се състои от 24-каратово злато, 6 500 диаманта и платина и тежи 8.5 килограма.
Hennessy XO е коняк, който се състои от различни марки, някои от които почти стогодишни. XO значи "Extremly Old" (изключително стар) и през 1870 година е създаден от Мaurice Hennessy. 700 милилитра струват 150 евро. Колко струва бутилката в по-голямата си версия не е известно.
Тъмният цвят скрива факта, че конякът е изработен от бяло вино. Най-добрите райони са Grande и Petite Champagne. В Grande Champagne почвата е особено варовита, което придава на виното минералния му характер.
От около 300 години процесът на производство не се е променил: виното се дестилира два пъти, като дестилацията се практикува традиционно в "Charentaiser Brennblase". Преди да се разреди, безцветната течност е с 60 до 72 процента алкохол. При процеса на разреждане поема тъмния си кехлибарен цвят.
След края на процеса на произвеждане, конякът се съхранява в колби в така наречения "рай" на винарските изби. Тези бутилки се наричат ''Dames Jeannes''. Така конякът няма никакъв контакт с въздуха и се поддържа в продължение на много десетилетия. Готовият коняк накрая бива създаден от смесица от коняци от най-различни реколти и региони.
Французите пият коняка в тесни и високи чаши, а не в широките и ниски чаши, в които обикновено се сервира коняк по заведенията.
Вкусът на добрия коняк обаче създава истинско удоволствие, независимо от чашата, в която се консумира.