Фалшифицирането на луксозни храни и алкохол се предвръща във все по-голям проблем за Европол и търговците на дребно. В Евросъюза се отчита ръст на фалшивите продукти, включително и заради икономическата криза.

Освен материални загуби, тази дейност носи и реални рискове за здравето на потребителите, предупреждава БНТ.

Измамите с храни са много по-голям проблем, отколкото предполагат повечето потребители, отбелязва хранителната индустрия. Предупреждението идва само шест месеца, след като Европа беше разтърсена от скандал с конско, вместо говеждо месо в някои продукти и полуфабрикати.

Най-фалшифицирани са стоки с висока цена, като хайвер или марков алкохол. Не липсват случаи на натравяне с метанол от некачествена водка.

Милиардер получи 355 000 долара обезщетение за фалшиво вино

Храни вече се фалшифицират подобно на маркови часовници и дрехи. В борбата с явлението участват и частни компании.

"Проблем за правителствата е, че могат да се намесят, едва след като храната достигне до границата. Повечето от храните или съставките идват от други краища на света и затова възможностите за контрол на държавните власти са ограничени. Частният сектор започва да играе по-голяма роля", казва Мичъл Уенбърг - ръководител на частна контролна компания.

Според експерти нужно е големите производители на хранителни стоки да са наясно с всяко звено по веригата на доставчици.