10 любопитни факта за сливите
Сливите са верен съюзник по време на диета: в 100 грама сливи има само 30 калории.
Освен това те са един от най-здравословните плодове, благодарение на многобройните полезни съставки, които се съдържат в тях.
Вижте десет любопитни факта за една от най-популярните овощни култури.
1. Сливите са едни от първите култивирани плодове от хората. Най-ранните сведения за сливи се появяват през 479 г. пр. Хр. През 65 г. пр. Хр. Помпей Велики пренася сливови дръвчета в Рим, а впоследствие Александър Велики ги разпространява в Средиземноморието.
2. Японските сливи идват от Китай, а в САЩ се появяват в края на 19-и век.
3. Сливовото дърво има важно значение в китайската митология, то често е гравирано върху нефрит и е свързвано с мъдростта.
4. През 2013 г. в света са били произведени 11.5 млн. тона сливи. Китай е най-големият производител в света с 6.1 млн. тона.
5. У нас насажденията със сливи са на второ място по площ след черешите. През 2015 г. засадените площи със сливи са 9129 хектара, сочат данни на Министерството на земеделието и храните. Същата година страната ни е произвела 36 176 тона сливи.
6. За сравнение, Сърбия и Румъния, които са най-големите производители на сливи в Европа, а климатът им е сходен с този в България, са произвели съответно 738 000 и 512 000 тона през 2013 г.
7. Съществуват над 140 сорта сливи и те се консумират в прясно състояние, изсушени, под формата на мармалад, конфитюр, ликьори. От ферментирали сливи се прави ракия.
8. Сливите са богати на антиоксиданти, органични киселини, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и витамини. Те стимулират сърдечната дейност и храносмилането, помагат за изхвърлянето от организма на отровните вещества.
Сливите подпомагат костната система и честата им консумация, дори под формата на сушени плодове, е едно от най-добрите средства срещу остеопороза. Те са полезни и за подобряване на паметта и помагат в борбата с рака на гърдата.
9. Сливовите дървета могат да растат на всеки континент, с изключение на Антарктида.
10. Цветът на сливата е различен – червен, зелен, син, жълт. Ако искате сладки сливи, най-добре се насочете към червените.