10 любопитни факта за кайсиите
Ако сте любители на кайсиите, побързайте да им се насладите, защото сезонът им изтича в края на август. За да ви е максимално вкусно и да извлечете най-голяма полза за здравето си от кайсиите, избирайте плодове с наситен оранжев цвят, а не бледожълти или зелени. Напълно узрелите кайсии са и най-богати на антиоксиданти. Вижте още десет любопитни факта за плода:
1. Родина на кайсиите е Китай, а в Европа те пристигат през Армения, поради което научното им наименование е Prunus armenaica.
2. Понякога се използва и наименованието зарзала, което идва от персийското „зард-алю“ и означава жълта слива. Зарзалите обаче са по-дребни и малко по-кисели от обичайните кайсии.
3. В България кайсиите навлизат след Освобождението, а най-популярните сортове са Силистренска, Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана.
4. През 2012 г. площите с кайсии у нас възлизат на 31 247 декара, а най-добрите области за отглеждане на плода са Бургаска, Силистренска, Добричка, Варненска и Разградска.
5. По данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) годишната продукция от кайсии в света през 2012 г. възлиза на 3.8 млн. тона. Водещият производител на кайсии в света през 2013 г. е била Турция с 811.609 тона, следвана от Иран с 457 308 тона и Узбекистан с 430 000 тона.
6. Калориите в кайсиите са сравнително по-малко, отколкото в други плодове. Три пресни кайсии съдържат само 50 калории, а десет изсушени – около 85 калории. Освен това кайсиите не съдържат никакви мазнини и са най-хранителните от всички плодове.
7. Кайсиите са богати на витамин А и калий, които са добри за зрението и поддържането на правилен баланс на течностите и за функционирането на мускулите. Кайсиите са богати на желязо, което ги превръща в добър съюзник в борбата с анемията, а заради високото им съдържание на фосфор и магнезий те са ценни за активната работа на мозъка.
8. Кайсиевото дърво може да дава плод 20-25 години. Сухият климат е най-добрият за узряването на кайсиите.
9. Кайсиите трябва да се съхраняват на стайна температура, докато узреят. Поставянето им в хладилдика, преди да достигнат желаната зрялост ще спре процеса на узряване. Кайсиите могат да се поставят в хартиена торба, за да се ускори узряването им.
15 любопитни факта за гроздето Най-старата винена изба в света се намира в Армения
10. Китайците вярват, че кайсиите стимулират плодовитостта при жените и наричат плодовете „луните на вярващия“.