Захарта е дявол и той трябва да бъде прочистен от телата ни, рафтовете на супермаркетите и планетата Земя като цяло, но някои здравни експерти смятат, че може би имаме нов враг номер едно на общественото здраве.

Може би той ще ви изненада. Това е соята, пише Independent.

Соята се среща в сиренето тофу, японската подправка мисо, едамаме, темпе и разбира се, в соевото мляко. Соята се използва много и в бургери, наденици, лазаня, като позволява на производителите да заявяват високо съдържание на протеини.

Соята се среща в около 60-70% от продуктите в супермаркетите и се използва много в заведенията за бързо хранене. Соята е добър източник на фибри и протеин, така че защо хората трябва да я ограничат, ако искат да поддържат нормално тегло?

Актрисата Блейк Лайвли разкри миналата година, че е изключила соята от диетата си, за да влезе във форма за ролята си във филма „Опасни води“. „След като премахнете соята, разбирате, че не ядете преработени храни. Точно това направих и аз. Никакви преработени храни и след това тренировки“, сподели Лайвли пред австралийско радио.

„Може би изглежда лесно да изключите соята, но след това осъзнавате, че тя е навсякъде. Във всичко, което ядете, има соя. Дори да става дума за здравословни органични продукти, в тях винаги има соя“, допълни актрисата.

Хората, които се стремят да се хранят здравословно, са свикнали да проверяват етикетите за съдържанието на протеини, мазнини, въглехидрати и захар, но соята е съставка, която мнозина от нас не следят.

Според диотолозите обаче това е необходимо. Соята може да действа като естроген, който затруднява топенето на килограми, ако това се опитвате да направите. Високите нива на естроген могат да причинят запушване на кръвоносни съдове и задържане на вода.

Освен това, ако се откажете от соята, ще изключите голяма част от преработените храни (и голямо количество захар в резултат на това). Много храни, за които се предполага, че са здравословни, както и нездравословните, съдържат соя.

Както във всичко, умереността е от ключово значение. Ако похапвате тофу няколко пъти в седмицата, няма да си причините нищо драстично на тялото.

Но ако имате особено висок прием на соя и смятате, че здравето ви не е в оптимално състояние, добре би било да опитате да я ограничите малко и да видите какво ще се случи, съветват здравни експерти.