Танева: Няма риск коронавирусът да се пренася чрез храната
Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната.
Това заяви за Нова телевизия министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
Тя посочи, че се следят всички научни становища, които излизат от различни институти по света по темата и няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно.
Танева посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре преди консумация, като допълни, че министерството вече е дало указания на земеделските производители за повишаване на хигиената.
В коментар на падналата забрана за задължителна употреба на маски на обществени места, министърът коментира, че според нея всичко, което се прави в повече, е по-добро за нас.
"Всяко по-високо ниво на хигиена е добре дошло“, заяви тя.
Колко произвежда българското земеделие?„Трябва да знаем, че има наистина производства, в които ние можем да се конкурираме с развитите страни в Европа и в света“, каза земеделският министър
Министър Танева отправи апел към търговските вериги да зареждат на първо място родни хранителни продукти, плодове и зеленчуци.
"Призовавам за национално отговорно мислене, независимо чии са собствениците на съответните обекти. Смятам, че трябва да има разбиране, че първо трябва да се продават и доставят българските производства. Да провокираме доставката в магазина да бъде от български производители", апелира Десислава Танева.
Тя даде за пример търговските вериги в Германия и Франция, където вече са започнали по свое желание да изкупуват националната продукция. По този начин те ще подкрепят националните си производители в момент на криза.