Решението на Световната здравна агенция да класифицира аспартама като канцерогенен ще има ограничен ефект върху Coca-Cola, смятат анализатори, цитирани от Reuters.

Именно този изкуствен подсладител се използва в производството на диетичните продукти без захар на компанията, отбелязва агенцията.

Този вид класифициране на популярната добавка от звеното за изследване на рак на СЗО ще накара всички по веригата – потребители, хранителни компании, търговци на дребно и ресторанти да решат дали да се борят срещу решението или да търсят алтернативи на най-известната газирана напитка в света.

За Coca-Cola, чиито нискокалорични продукти съставляват една трета от общите ѝ продажби през 2022 г., анализаторите твърдят, че преминаването към естествен подсладител може да бъде по-лесно, отколкото за много други компании, които използват аспартам.

Кризата в Судан може да срине индустрията за безалкохолни напитки и бонбониАрабската гума е ключова съставка във всичко - от газирани напитки до бонбони и козметика

"Coca-Cola има една от най-добрите производствени и дистрибуторски системи в световен мащаб, които успешно са се справили с множество препятствия в миналото, като данъците върху захарта и свързаните с тях преформулирания", каза Чарли Хигс, асоцииран партньор в Redburn Ltd, фирма за проучвания на потребителските стоки.

В миналото производители на напитки като Coca-Cola и PepsiCo са променяли съставките си, за да се съобразят с новите политически промени, допълва Reuters.

През 2012 г. компаниите промениха производствения процес на карамеления оцветител в напитките си, за да отговорят на изискванията на калифорнийска инициатива, целяща да ограничи излагането на токсични химикали.

Пазарният анализатор Гжегож Дрозд от инвестиционната компания Conotoxia Ltd заяви, че преминаването от аспартам към друга съставка може да засегне краткосрочната рентабилност на Coca-Cola, но не и да се стигне до рязък спад в дългосрочния ѝ растеж поради историята на производството ѝ.

Коя е страната, която консумира най-много Coca - Cola годишно?Не, не е САЩ

Въпреки това PepsiCo може да получи предимство пред най-големия си конкурент, тъй като вече е преминала от аспартам към смес от сукралоза и калиев ацесулфам, заяви CFRA Research. Компанията за първи път замени добавката в диетични газирани напитки в САЩ през 2015 г., но я върна в някои продукти година по-късно. През 2020 г. PepsiCo отново премахна аспартама, припомня Reuters.

Според информацията на агенцията, аспартамът, използван в продукти като диетичните газирани напитки на Coca-Cola и дъвките Exstra на Mars, този месец за първи път ще бъде включен в списъка на Международната агенция за изследване на рака (IARC) - изследователско звено на Световната здравна организация (СЗО), като "вероятно канцерогенен за хората".

Решението на IARC не взема предвид какво количество от даден продукт може да се консумира безопасно. Тази препоръка се дава от отделен експертен комитет на СЗО по хранителните добавки, известен като JECFA (Съвместен експертен комитет по хранителните добавки на СЗО и Организацията по прехрана и земеделие), наред с определенията на националните регулаторни органи.

Тайни на Coca-Cola, които не знаехтеИзползвали ли са кокаин при производството й?

Търговски организации от потребителската индустрия, чиито членове използват аспартам, побързаха да отхвърлят оценката на IARC.

"Заглавията биха могли да окажат отрицателно въздействие върху обема на продажбите на нискокалорични газирани напитки, което всъщност зависи от това колко внимание ще привлече историята", обясни Гарет Нелсън, старши анализатор в CFRA Research.

"Смятаме, че този доклад вероятно ще накара компаниите за напитки и търговските групи да оспорят констатациите и да заменят подсладителите в своите рецепти със стевия", допълни той.

Според него, компаниите вероятно са започнали да тестват рецепти, за да гарантират, че вкусът на продуктите им остава постоянен.

За да бъдат сигурни, анализаторите заявиха, че потребителските компании може да не се втурнат веднага да променят формулите, а да изчакат агенциите за храни и лекарства да вземат отношение към оценката на IARC.

Отделен въпрос е колко бързо могат да се произвеждат други видове подсладители в достатъчни количества, за да се осигурят заместители, тъй като аспартамът, който от десетилетия е основна съставка на пакетираните храни, е един от най-широко използваните подсладители в света.

Най-добрите и най-лошите съставки, които да добавите към кафето Полезно ли е кравето мляко?

Регулаторните органи са го разрешили за употреба в световен мащаб след преглед на всички налични доказателства, докато големите производители на храни и напитки от десетилетия защитават използването му.

"Аспартамът се използва като интензивен подсладител повече от 30 години в Обединеното кралство. Обикновено той се използва в концентрация до 500 mg/литър, но на практика е по-малко, тъй като се използва в смеси с калиев ацесулфам", заяви Том Сандърс, почетен професор по хранене и диететика в Кралския колеж в Лондон, цитиран от Reuters.

Въпреки това, през последните години някои големи компании започнаха да премахват или намаляват съдържанието на аспартама в своите продукти поради опасенията на потребители и здравни специалисти.

През 2014 г. General Mills замени аспартама в Yoplait Light с подсладителя, широко известен като Splenda. На опаковките на шоколада Zero Sugar, произвеждан от Hershey's е посочено, че e "без аспартам".

Сладкият бизнес става все по-горчив заради цените на захартаЗа повишаването на цените има много фактори - от климатичните промени до войната в Украйна

Преодоляването на навика обаче е предизвикателство.

Подсладителите имат различни нива на сладост и цена, и представляват различни химични съединения, което затруднява простата замяна на съставките.

Аспартамът, например, е около 200 пъти по-сладък от захарта и струва повече от захарина, приблизително колкото сукралозата и по-малко от стевията, обяснява източник от индустрията за подсладители.

"Трябва да се разгледа срокът на годност, как реагира на съхранението и хиперактивното сушене, както и на нагряването, обработката на храната и т.н.", каза източникът. "Така че не е задължително аспартамът да може да бъде заменен 1:1 с който и да е подсладител".

Продажбите на някои газирани напитки и сладки храни и напитки намаляват от повече от десетилетие, тъй като все повече потребители се притесняват, че консумират твърде много захар, а други се отказват от диетични продукти именно поради опасения, свързани с подсладителите, допълва агенция Reuters.