Традиционната закуска с бекон излиза все по-солена за любителите й зад Океана.

Цените на едро на свинското месо наближават рекордно високи стойности заради закона за хуманно отношение към животните в Калифорния, както и заради пиковото търсене през лятото, съобщава CNBC.

По данни на FactSet, цените на месото, от което се прави бекон, са се повишили с над 100% от началото на годината - от 131,59 цента за паунд през януари до 270,89 цента в края на юли – малко под историческия връх от 279,97 цента за паунд през август 2021 г. Това е скок от 106%. Цените на едро в момента се търгуват на 270,89 цента за паунд.

"Очаквам, че беконът, но и свинското като цяло, в Калифорния ще стане много скъпо", коментира Брайън Ърнест, водещ анализатор на протеиновата индустрия в Cobank. Анализаторите, които разговаряха с CNBC, обясняват скока на цените на свинското месо отчасти с наскоро наложената регулация за хуманно отношение към животните в Калифорния, която влезе в сила на 1 юли.

Калифорнийското предложение 12 забранява продажбата на свинско месо от ферми, които затварят свине майки в малки помещения. Други текстове от предложението, които предвиждат изискване за минимална използваема площ за свине за разплод и кокошки носачки, вече бяха приложени по-рано.

Aмериканска компания създаде фалшива пържола от CO2Тя се прави с помощта на микроби, превръщащи рециклирания въглероден диоксид в протеин

Според Националния съвет на производителите на свинско месо (National Pork Producers Council - NPPC), не са проведени подходящи консултации със свиневъдите.

"Предложение 12 е разработено без участието на свиневъди, ветеринарни лекари или други лица с опит в областта на грижите за животните и безопасността на храните", се казва в изявлението.

Новото строителство на отговарящи на изискванията помещения се оценява на 3400 до 4000 долара на свиня, прогнозират от асоциацията, като добавят, че това е с около 40 % по-скъпо от боксовете за бременни, в които се отглеждат същия брой свине. Тези разходи ще възпрат много производители на свинско месо.

"Много малки и средни ферми няма да могат да се справят със значителните капиталови инвестиции. Всички разходи, направени заради Предложение 12, ще се отразят и върху потребителите", заявява NPPC. Това мнение е подкрепено от Cobank.

"Като се има предвид икономическата обстановка, производителите на свине няма да са склонни да строят помещения, отговарящи на Проектопредложение 12", каза Брайън Ърнест и допълва, че купувачите на продукти от свинско месо преди крайния срок 1 юли, "подклаждат огъня" за по-високи цени.

3D принтирани пържоли в ресторантите в ЕвропаRedefine Meat се надява на успех, предлагайки алтернатива на месото, добито по конвенционален начин

Предложение 12 изигра "основна роля" за рязкото покачване на цените, допълват анализаторите. Следователно продавачите на бекон ще искат да запазят маржовете си на печалба - по този начин скокът на цените на едро ще се отрази в по-високи цени на дребно и в хранителните услуги.

Според данни на стоковата компания Urner Barry, количеството на една от категориите най-продавано свинско месо без кожа, подходящо за бекон, е нараснало със 157% от седмицата на 5 юни до седмицата на 31 юли. През този период цените на едро са скочили от 99 цента за килограм до 255,2 цента за килограм.

Влиянието на закона се подчертава от по-голямото търсене на бекон по това време на годината, което съвпада с по-ниското производство на свинско месо. Август обикновено се нарича "сезонът на BLT", като се има предвид популярния сандвич с бекон, маруля и домати, който често се консумира през лятото, когато реколтата от домати е в разгара си.

След синтетичните бургери идва нова мания - 3D пържолиСочни пържоли, изработени от 3D принтери, ще бъдат сред хитовете в менютата на ресторантите тази година

По данни на FactSet през август миналата година цените също са били на сравнително по-висока стойност от 222,69 цента в сравнение с останалата част от годината. Очаква се те да започнат да се понижават към втората половина на годината.

Според Urner Barry лятото е периодът, в който производството на свинско месо спада до най-ниската точка през годината, което намалява предлагането на пресни свински бутове на свободния пазар.

САЩ са вторият по големина износител на свинско месо в света след Испания.

По данни на Министерството на земеделието на САЩ цените на нарязания бекон в големите търговски обекти в САЩ за седмицата, приключваща на 24 август, са с 6% по-високи в сравнение с предходната година, допълва CNBC.