Най-интересните коледни традиции на масата – и нашите са сред тях
Коледа е време за огъващи се трапези и обилно похапване – макар някои да го отричат, хората в почти всички части на света категорично доказват, че това твърдение е вярно.
Всяка страна има свой подход към коледните ястия: британците приготвят пуйка, естонците се наслаждават на патица, а японците имат KFC, което се дължи на агресивен маркетингов подход, пише Euronews и представя поглед към менюто с най-необичайните ястия за Коледа в Европа.
От Стокхолм до Щутгарт - кулинарните традиции на Стария континент са разнообразни, а някои дори изглеждат шокиращо за по-консервативните читатели.
Гадаене по орех в България
Любопитна подробност е, че България също присъства с традицията на Бъдни вечер задължително на трапезата да има само постни ястия.
В тази православна страна 40-те дни преди Коледа са време на пост - така че на Бъдни вечер се сервира специална храна, пише Euronews.
Разбира се, всичко е без месо и на масата се сервират нечетен брой ястия. Задължително има орех, който се разчупва, за да се разкрие какъв ще бъде късметът през годината.
Празник на седемте риби в Италия
Италианците го правят по-добре, когато става въпрос за храна.
В католическата страна също се спазва коледен пост като време за себепознание, съзерцание и религиозни обреди, който завършва с цели седем ястия.
Тази традиция идва от Южна Италия, а местните жители приготвят трапеза със седем ястия, включващи до 10 различни варианти с риба.
Празникът, който се провежда в навечерието на Коледа, се е разпространил в Америка с италианската диаспора и сега е трансконтинентална традиция.
Полски шаран
В Полша, както и в много други европейски страни, Бъдни вечер е големият ден с традиционна трапеза, включваща супа от цвекло и кисело зеле.
Гвоздеят в менюто е шаран, който по традиция се лови много преди Бъдни вечер и се държи жив в голяма кофа или вана, докато дойде време да бъде сготвен.
Агнешка глава в Норвегия
Това е западнонорвежки деликатес, който първоначално е консумиран от бедните хора по време на празничния сезон.
Т.нар. Smalahove се приготвя, като главата на животното първо се разцепва на две и след това се изважда мозъкът. Главата се накисва във вода цели два дни, а после се осолява, опушва и приготвя на пара.
Изяждането се започва първо от ушите и очите, които се смятат за най-вкусните и луксозни части, и след това се отделя месото от черепа.
Днес "Smalahove" се предлага като новост за туристите, а местните норвежци все повече се отказват от това удоволствие – незнайно защо…
Шведско плато с колбаси от северен елен
Smörgåsbord е дума, навлязла в английския, но всъщност произхожда от шведски и представлява плато с отбрани деликатеси.
Julbord е коледно превъплъщение на това, като често включва скандинавски деликатеси като колбаси от северен елен и маринована херинга, както и асортимент от сушени меса и сирена, поставени около глазирана шунка.
Скандинавското село от джинджифилови къщички
Джинджифиловите къщички може да имат ннегативни конотации, свързани с вещици, но по Коледа те са очарователно удоволствие за цялото семейство.
От 90-те години на миналия век крайбрежният град Берген, Норвегия всяка година е домакин на най-голямото джинджифилово село в света.
Технически погледнато, това е нещо много вкусно за малки и големи посетители, но сладката атракция със сигурност е и много красива за гледане, допълва Euronews.