Нов проект предпазва Бали от задушаване в собствения му боклук
Първият по рода си обществен център за отпадъци отвори врати близо до най-голямото депо
Бали е приказка за два острова: островът от новото време, целунат от слънцето, където зелените оризови полета се докосват до плажовете, и задръстеният от трафик, пълен с инфлуенсъри остров, който тъне в отпадъци. В тази битка между рая и пластмасата, нова инициатива иска да обърне прилива обратно към по-чист Бали, пише Fast Company.
Първият по рода си обществен център за отпадъци отвори врати близо до най-голямото депо за боклук. Съоръжението с площ от близо 2000 кв. м може да обработва до 10 тона боклук на ден.
Така нареченият Community Waste Project работи като членски клуб. Центърът е с нестопанска цел и всички приходи ще се изливат обратно в местната общност. Срещу месечна такса участващите бизнеси пренасочват по-голямата част от отпадъците си далеч от депото и вместо това ги обработват в центъра за отпадъци. В същото време те успяват да намалят въглеродния си отпечатък.
Седем компании от района на Семиняк са се регистрирали досега, като те са предимно конкуриращи се хотели и плажни клубове. „Да имаш нулеви отпадъци е пътуване, а не състезание“, казва Аманда Марчела, директор по устойчивостта в Potato Head, местен еко-курорт, ръководещ проекта.
Проектът за обществени отпадъци е разработен в сътрудничество с модерния мотел Mexicola и строителната компания Total Bangun Persada, помогнали за изграждането на съоръжението. Идеята се основава на практика, която курортът Potato Head поддържа от десетилетие.
Островът генерира 1,6 милиона тона отпадъци всяка година, включително 330 000 тона пластмаса. Голяма част от това количество остава несъбрано, натрупва се край пътя, излива се в реки, отмива се на плажа и се влива в океана. Останалите боклуци се натрупват в сметища, които са препълнени от години и наскоро горяха над 30 дни, отделяйки токсини във въздуха.
16-те милиона туристи на острова генерират 3,5 пъти повече отпадъци на ден от жителите му, което представлява 13% от общите отпадъци на Бали.
През последните няколко години различни организации вземат нещата в свои ръце.
Всяка година местната неправителствена организация Bye Bye Plastic Bags (BBPB) мобилизира десетки хиляди хора за „Най-голямото почистване на Бали“. Зад BBPB стоят две сестри, които по време на основаването на проекта са само на 10 и 12 години. Те водят безмилостни кампании в продължение на шест години и в крайна сметка през 2019 г. успяват да постигнат забрана за използването на стиропор, пластмасови сламки и торбички за еднократна употреба.
Организацията с нестопанска цел Sungai Watch събира плаващ боклук от реките на Бали и рециклира това, което е възможно, в мебели.
Когато Potato Head е открит за първи път през 2010 г., около 60% до 70% от отпадъците на хотела се изхвърлят на сметища. Сега количеството варира в зависимост от сезоните и нивата на заетост, но през септември 2024 г. е само 2,6%.
С помощта на одиторска компания, наречена Mantra, екипът се научава да наблюдава своите отпадъци и да ги разделя на органични и неорганични. Първите или се компостират, или се използват като храна за прасета; вторите (включително HDPE пластмаса, стиропор и стъклени бутилки) се рециклират или преработват в различни мебели, разпръснати из целия курорт, като столове, направени от рециклирани пластмасови бутилки.
Новият център за отпадъци предлага мащабна версия на тази практика - включително възможността за преработване на потоци от отпадъци на място, като се използват различни машини, които могат да раздробяват и топят пластмаса. Ако участващите членове се нуждаят от мебели или детайли от рециклирана пластмаса, те могат да ги купят обратно от центъра.
Всички печалби от продажбата на тези продукти ще бъдат реинвестирани обратно в местната общност и използвани за финансиране на изграждането на допълнителни центрове за управление на отпадъци в Бали. Основателят на Potato Head Роналд Акили отбелязва пред Fast Company, че ако моделът работи, той иска да сподели ноу-хау и да помогне за разпространението на движението из целия остров. „Нашата цел за следващите 10 години е да изградим възможно най-много обществени центрове за отпадъци около Бали“, добавя той.
Общинският център за отпадъци предлага три ценови нива според размера на бизнеса. Те варират от около $95 на месец за ресторанти до около $500 на месец за плажни клубове и хотели със 100 стаи или повече.
Членовете получават еднократна оценка на отпадъците, преди да се присъединят, и месечен отчет, в който се описва количеството, които генерират.
„Присъединяването към центъра за отпадъци значително повиши осведомеността сред нашия персонал относно значението на отпадъците като ценен ресурс“, казва Абдул Манаф, мениджър ESG в плажния клуб Finns Bali, добавяйки, че екипът също така изпраща своите органични отпадъци в градини за компостиране и рециклира използвани униформи и други продукти с помощта на местните компании EcoTouch и ChopValue.
„Станахме много по-съзнателни относно разделянето на отпадъците и проследяването на количеството, което генерираме“, казва Лорън Камилери, съосновател на веган ресторанта Kynd. „Бали дава толкова много на толкова много хора“, добавя тя, „сега е време всички ние да му върнем услугата“.