Спад на основните хранителни стоки през ноември
При движението на цените на основните хранителни стоки през м. ноември се наблюдава спад на месечна база в диапазона 0.5 – 3.4%.
Поевтиняването на брашното, ориза и олиото за месеца е около 3%. При цените на захарта, лещата, пилето и малотрайните колбаси се наблюдава спад на месечна база с около 1.5%.
Цените на млечните произведения се задържат около нивата на предходния месец. Леко движение нагоре през ноември, спрямо октомври се наблюдава при цените на фасула (7.5%) и на яйцата (5.9% - 1 ст.).
Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 66%.
Цената на рибата се е повишила на годишна база с 32%, което е в резултат на плавното и трайно покачване на стойностите й, наблюдавано през последните две години. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 10%.
В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през втората половина на 2011 г., през м. ноември’11 техните стойности са около и малко под нивата от същия месец на 2010 г.
Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на повечето стоки са по-малки в сравнение с предходните няколко месеци, което е в резултат на стабилизирането и лекото им поевтиняване през този период.
Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците са характерни за последния есенен месец на годината. Цените на оранжерийните домати и краставици са поскъпнали на месечна база с около 40-50%. Покачването на цената на едро на зеления и червения пипер е в диапазона 12-22%.
След намаляване на предлаганите количества на българското грозде, неговата цена се повишава, като регистрираният ръст спрямо октомври е 50%. Леко поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите. През изтеклия месец са се понижили цените на цитрусовите плодове, ябълките, картофите, зрелия чесън и зелето.
Цените на повечето плодове и зеленчуци, предмет на този анализ, през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън, пипера и зелето е около 20-30%.
Цените на цитрусовите плодове, гроздето и ябълките са с около 7 – 10% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните домати и краставици – средно с около 10%, и при бананите - с 2%.