Нова година отмина, но нима само тогава имате повод да отворите шампанско? Преди да отбележите старта на новия проект или да отпразнувате някоя годишнина, вижте какво трябва да знаете за шампанското:

Това, което прави шампанското специално, е, че само пенливи вина от региона Шампан в североизточната част на Франция имат правото да бъдат наричани така.

Шампанското изисква специално внимание. То се произвежда от процес на ферментация на сортовете пино ноар, пино мюние и шардоне. Плодовете се берат на ръка, за да останат непокътнати.

Правилното съхранение: докато виното се съхранява хоризонтално, за да остане влажна корковата тапа и да е херметически затворена бутилката, това не е нужно при пенливите вина.

Въглеродният диоксид в пространството между пенливото вино и корка създава достатъчно влага. Всъщност, хоризонталното съхранение увеличава опасността пенливото вино да стане "корково".

Шампанското трябва или да почива в продължение на три години, преди да бъде продадено с етикет с годината на производство, или 15 месеца - когато е без етикет.

След като го купите, то няма да се подобри, ако го задържите по-дълго време, тъй като трябва да се избягват всякакви вибрации. Не е добре и да седи дълго време в хладилника, тъй като чуждите миризми биха навредили на вкуса му.

Правилната температура: шампанското не трябва да бъде поднасяно леденостудено. Идеалната температура е тази от осем до десет градуса. Охлажда се в хладилник. Ако трябва да го отворите скоро, а все още е със стайна температура, поставете бутилката в кофа с лед и добавете едра сол, която ще ускори процеса на охлаждане.

Правилните чаши: класическата чаша за шампанско е тясна и висока. Широките чаши за шампанско, колкото и да са популярни, не са подходящи, тъй като задържат аромата на виното и не можете да му се насладите, а и скъпоценните мехурчета се изпаряват по-бързо. За предпочитане е по кристала да няма орнаменти, за да се виждат мехурчетата на напитката.