Каква е себестойността на някои основни храни и на какви цени се продават те в магазините? "24 часа" се опита да изчисли надценките по веригата.

Себестойността на килограм качествено сирене по стандарт е около 7.50 лв., показват сметките по данни на млекопреработватели. За приготвянето му трябват около 6.5 литра краве мляко.

При цена от 80 ст./л на отговарящото на европейските хигиенни изисквания това прави 5.20 лв. за суровината. Още около левче отива за мая, закваска, калциев дихлорид, сол, ток, тенекии и памучни кърпи.

Така минималната заводска цена става 6.20 лв. Ако се сложи и 20 на сто ДДС, производствената себестойност излиза 7.45 лв. за килограм.

В същото време на пазара има сирене от около 3 лв./кг до 15 лв/кг. Излиза, че някои го продават 2 пъти под себестойността, а други със 100% печалба.