От борса за морски продукти копърка се купува в кашони по 10 кг на цена 1.60 лв. за кило с платен ДДС, сочи справка в ценовата листа на тържището. Порция от 300 грама цаца удари тавана на цените по морето, като се предлага в престижните заведения по 10.90 лева.

Златната рибка носи на кръчмарите по 2170% печалба от борсата до чинията на клиента. Изпържена във фритюрника, чиято мазнина не се сменя особено често, дребната риба излиза с цена 36.33 лв. за кило. Новината съобщава „Монитор” след проверка по ресторантите във Варна в най-отпускарския месец – август.

Рибата на народа поскъпва до 10 пъти, ако е купена от рибарите край Варна. Надценката е значително по-малка, когато хрупкавият деликатес се поръча в капанчетата по Крайбрежната алея, където порция от 250-300 грама се предлага за 3.90 лв.

В пика на сезона в курорта Златни пясъци обаче вече цените са златни, а кръчмарите се оправдават, че ол инклузивът им изяждал клиентелата. Не помагат и търговските хватки, при които в други години са връзвали бюджета, като са раздавали безплатно пиво към всяко поръчано блюдо. Сега една малка наливна бира струва 2.50 лв., голямата е 4 лева, а чаша вино – 3.90. Все пак кръчмите се надпреварват с обяви за промоции и отстъпки, като най-популярни са „поръчваш една, получаваш две”, „всяка трета бира – безплатна”, „поръчай вечеря – бирата е от нас”.

Кръчмарите дават и малка текила мкато бонус към пивото, което туристите изпиват при тях, като се надяват да повторят поръчката и да замезят с нещо.

Собствениците на заведения по комплексите масово се оплакват от липсата на достатъчно клиенти, като руснаците са най-желаните им гости. Те обичат нашата храна и поръчват, без да се съобразяват с цените. Когато са доволни, оставят и добри бакшиши. Затова по заведенията с най-големи букви са надписите на руски.

Иначе порция от 300 г сафрид, който е дефицит в жегите, струва 10.,90 лева, колкото излиза цацата в отбраните заведения. На рибната борса цената за килограм е 6-7 лева. Толкова върви и чернокопът. Порция заргана пък е 17.90 лева. Салатите започват от 3.50 лева и обикновено достигат до 8.50 лв., а 50 г ракия към зеленчуковото предястие е 2.50 лв., ако е отлежала струва 4.50 лв. Средната цена на различните месни и зеленчукови супи е 3.50 лева, по толкова върви и купичка таратор, който вече е добре оценен от чуждестранните гости.

Плато от 600 грама с морски дарове върви по 60 лв., а порция калкан е през този месец във Варна по 26,50 лева, като килограм от деликатесната риба в магазина е 25-30 лева.

Половинка пиле, поръчано в крайбрежно заведение, излиза 16.90 лв. Заведенията в морската столица предлагат в менюто си и сьомга за 21.99 лв., както и панирано филе от акула по 17.99 лв. Ако курортистите предпочитат да хапнат набързо, изборът е обичайният за улицата - парче пица е 3 лева, един хотдог се предлага за 4 лева, сандвичите и дюнерите са по 5-6 лева, а цената на палачинките започва от 2,50 лв. и върви нагоре, в зависимост от локацията на заведението. За да удовлетворят вкусовете на най-ценните си клиенти – руснаците, във Варна са се изучили да правят вкусни пелмени. Тяхната цена се е заковала твърдо на десетачка.