Пет от най-разпространените ядки, които не са ядки
Обичате ли ядки? А знаете ли, че част от малките парченца в здравословния ви микс за закуска (включително фъстъците) определено не са ядки?
Вижте кои са на-често срещаните пет самозванци:
Фъстъци
Повечето ядливи ядки, като орехи и лешници, растат по дърветата. Но фъстъците растат в шушулки, заради което са класифицирани като бобови растения, подобно на лещата и граха.
Кашу
Технически, ядките са вид плодове. Плодовете се развиват от яйчника на растението, когато той образува обвивка около костилката. Кашуто е семе на кашу ябълката и не е плод.
Бразилски орехи
Те са друг вид семена, маскирани като ядки.
Шам фъстък
Пустинното растение, наречено дърво шам фъстък, е член на семейството на кашу, а както споменахме: кашуто не е ядка. Когато ядем шам фастък, ние всъщност консумираме семето на дървото.
Бадеми
Бадемите всъщност са семето на бадема, който е родом от Близкия Изток и Южна Азия и е известен със своите прекрасни цветове. През 1890 г. Винсент ван Гог посвещава цяла картина на красотата на бадемовото дърво.
Вижте още: 11 храни, които не слагате във фризера, а трябва
Така че традиционните миксове от ядки съдържат:
Фъстъци (Бобови)
Бадеми (Семена)
Кашу (Семена)
Бразилски орех (семена)
Лешници (истински ядки)
Пекани (истински ядки)
Това, че не са "ядки" обаче не ги прави по-малко вкусни или полезни. Просто имайте предвид следващия път, когато си купувате "ядки", че хапвате и доста бобови растения и семена.