Идва ли краят на френските кроасани?
Налице е недостиг на масло във Франция, което сериозно заплашва пекарната индустрия в страната, и най-вече производството на прочутите по цял свят кроасани.
През миналата година цената на маслото е скочила с 92 процента, сочат данни на T+L.
"Индустрията е под неустойчив натиск", казва Фабиън Кастаниър от федерацията на френските производители на бисквити и торти за британския Guardian. Според него положението ще се влошава заради реален риск от изчерпване на маслото.
Говорител на Федерацията на пекарите във Франция заявява пред Le Figaro, че част от пекарните може да повишат цените с около 10 цента, за да покрият увеличените разходи за масло.
Недостигът на този продукт може да се проследи до недостига на мляко, който удари Европа през 2016 г.
Въпреки че той се разраства навсякъде из континента, Франция пострада особено силно. В съчетание с факта, че повечето френско мляко се използва за производство на сирене или сметана - преди маслото, търсенето (и цените) растат.
Маслото представлява около 25 процента от кроасана, така че е малко вероятно пекарните да използват заместител. Всяка пекарна ще трябва да вземе собствено решение за това как да се справи с недостига.
В най-добрия случай клиентите просто ще плащат повече за любимите си маслени блюда. В най-лошия случай, може да се наложи да живеят без кроасани.