10 интересни факта за годжи бери
Те са малки, червени и пълни с полезни вещества, поради което са смятани за суперхрана.
Годжи бери навлязоха в Америка и Европа преди няколко години и популярността им не спира да нараства.
Предлагаме ви десет любопитни факта за здравословния плод:
1. Годжи бери се отглежда в областите с умерен климат в Китай, Монголия и Хималаите. Плодът се отглежда, произвежда и консумира от хиляди години и остава популярна съставка в множество ястия днес.
2. Според легендите мъж на име Ли Цин Юен се хранел с годжи бери всеки ден и живял 252 години. Твърди се, че плодът е извор на младостта. В област Нинся Хуей, където годжи бери се отглежда и консумира ежедневно, има 16 пъти повече столетници, отколкото в останалата част от страната.
3. В годжи бери се съдържа повече витамин С, отколкото в портокалите, повече бета каротин, отколкото в морковите и повече желязо, отколкото в месото.
4. Специалисти по традиционна китайска медицина и маркетингови кампании в Европа и Америка твърдят, че годжи бери помага за повишаване на енергийните нива и подпомага представянето на атлетите.
5. Годжи бери са плодовете на Lycium Barbarum, или Lycium Chinense - растение, което е член на семейство Solanacea.
6. Плодът може да се консумира както директно, така и в добавка към много ястия, предимно в суров вид. Препоръчваната дневна доза е 20-30 грама преди хранене.
7. Китай е най-големият производител на годжи бери в света. Сезонът на беритбата се отбелязва всяка година с ежегоден фестивал през август в Нинся.
8. Годжи бери може да се отглежда и в Европа. Растението не изисква специални грижи, но плодовете му не са толкова вкусни и хранителни като в Китай, където високата надморска височина, ниските температури и лошата почва спомагат за развитието на висококачествени годжи бери.
9. Освен здравословни, годжи бери има и естетични свойства. Плодът помага за блестяща кожа, а маслото, извлечено от него, наред с други компоненти, е чудесна съставка за продукти за грижа за кожата.
10. Семейство от българския град Монтана произвежда единственият био оцет от годжи бери в света. При създаването му се запазват всички полезни свойства на плода.