Шестте най-добри естествени противовъзпалителни храни
Може да ви звучат много далечни или прекалено специфични, но болестта на Крон, ревматоидният артрит, гастритът, депресията, ракът и астмата имат една обща черта: те могат да бъдат причинени или влошени от възпаление.
И ако то понякога може да работи за вас - например, когато помага на тялото ви да се бори с инфекция, хроничното възпаление може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми. Всъщност, изследванията показват, че възпалението е в основата на повечето заболявания.
Заседналият начин на живот, стрес и фактори на околната среда също могат да допринесат за възпалението, но лошата диета е ключов фактор.
Ето храните, които са най-добрата превенция срещу възпаления:
1. Листни зелени зеленчуци
Има причина тези храни да са в почти всеки списък за здравословно хранене - пълни са с антиоксиданти, които имат положителен ефект върху здравето ни, съдържат редица витамини и мощни противовъзпалителни флавоноиди. Смесете спанак, къдраво зеле, швейцарско сирене, рукола, песто и горчица и ще имате чудесна салата.
2. Боровинки
Кверцетинът (растителен пигмент) се счита за мощен антиоксидант, който помага в борбата с възпалението и се съдържа в боровинките. Всъщност, боровинките са пълни с антиоксиданти, а по съдържание надминават къпините и ягодите.
3. Ананас
Ананасът е друго естествено противовъзпалително средство. Той е богат на бромелаин - храносмилателен ензим, който помага да се регулира имунната реакция на тялото ви, така че да не реагира с ненужно възпаление.
Бромелаинът също така допринася за здравето на сърцето. Тропическият плод е пълен с минерали и витамини (например витамин С), калий и манган, който участва в активирането на ензимите, които унищожават свободните радикали.
4. Диво уловена сьомга
Сьомгата е друга страхотна противовъзпалителна храна. Тя е богата на есенциалната омега-3 мастна алфа-линоленова киселина. Мастните киселини, съдържащи се в сьомгата, могат да помогнат за здравето на сърцето, кожата и мозъка.
5. Чиа и ленено семе
Тези малки семена са не само заредени с витамини и минерали, но и са здравословен източник на незаменими мастни киселини (като омега-3) - полезен алтернативен източник, ако не ядете месо.
Чиа семената помагат в борбата с възпалението, регулират нивата на холестерола и понижават кръвното налягане, което ги прави отлични за сърцето. Те също са с високо съдържание на линолова киселина, мастна киселина, която помага на тялото по-добре да абсорбира мастноразтворимите витамини A, D, E и K.
6. Куркума
Куркуминът - жълто-оранжевият пигмент в куркумата, е силно противовъзпалително средство. Понастоящем много изследвания тестват ефекта на куркумина върху различни видове рак, диабет, ставни промени (остеоартрит) и увреждане на ретината.