Ето тайната рецепта, която прави пърженото пиле на KFC толкова хрупкаво
Нищо не говори по-добре за комфортна храна от кофа пържено пиле.
Но малко заведения по света го правят по-добре от KFC. И всеки познавач твърди, че то е по-различно, по-вкусно и не може да се намери никъде другаде.
Но какво отличава пърженото пиле на компанията от това на останалите?
Смята се, че тайната е в подправките и в тяхното съотношение. От Reader’s Digest споделят рецептата, а вие се опитайте да пресъздадете тайната рецепта на KFC у дома, като следвате стъпките по-долу. Има ли разлика?
11 тайни подправки
За да постигнете наистина традиционния вкус на пърженото пиле на KFC, трябва да използвате тайната им смес от 11 подправки.
2 ч. брашно
2/3 супена лъжица сол
3 супени лъжици бял пипер
1 супена лъжица черен пипер
1/2 супена лъжица босилек
1 супена лъжица целина
1 супена лъжица суха горчица
2 супени лъжици чесън на прах
1 супена лъжица смлян джинджифил
1/3 супена лъжица риган
4 супени лъжици червен пипер
1/2 супена лъжица мащерка
Потопете в разбити яйце, оваляйте в панировка и мляко и изпържете веднага.
Някои казват, че трябва да оставите парчетата пиле да престоят преди пържене, но в KFC правилото е „от брашното във фритюрника“. Ако пилето се остави да престои, панировката ще омекне и няма да е хрупкава, а кожата ще падне от пилето.
Тайната на фритюрника
Разбира се, в ресторантите се използват професионални високотемпературни фритюрници под налягане, които няма как да имаме у дома. Но според експерти можете да пресъздадете това с фритюрник или тенджера с дебело дъно. Просто загрейте олиото до 175-180 градуса и оставете всяко парче вътре точно за 12 минути.
Истинската тайна съставка
Според Рон Дъглас, автор на най-търсените американски рецепти, ключът към перфектната хрупкава текстура е мононатриевият глутамат (MSG), който можете да добавите към сухата смес преди паниране. Имайте предвид обаче, че учените смятат тази добавка за вредна за здравето. В ЕС тя е позната и като E621.