България остава без местни плодове и зеленчуци?
"Политиката, която в последните години се води в земеделието, целенасочено или не, липсата на експерти доведе до продоволствена катастрофа.
Изсипването на огромен ресурс от порядъка на 24 млрд. лева за последните 12 години не доведе до укрепване на сектор "Плодове и зеленчуци", а напротив - зеленчуковите стопанства вече се превърнаха в бутикови, много малко на брой".
Тези констатации направиха от браншовата камара "Плодове и зеленчуци", цитирани от вестник Монитор.
По думите им в момента 85% от средствата за земеделие отиват едва в 12% от земеделските производители, а 90% от земята в България се обработва от 10 на сто от производителите. На практика системното недофинансиране на сектора "Плодове и зеленчуци" е довело до обезлюдяването на почти всички селски общини.
„Бюджетът в сектор „Земеделие“ годишно е приблизително 2 млрд. лева. Той се разпределя по различни схеми, мерки и интервенции. 8000 земеделци получават 1.7 млрд. лв., а другите пари отиват при останалите 62 хил. дребни и средни земеделци“, обясни Тодор Джиков, председател на НАК.
От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" припомнят още, че разпределението на парите през годините е ставало без финансов анализ, без разчет на потребностите на отделните сектори, което е довело до извода за непрофесионализъм във ведомството. Това нещо трябва да се прекрати, категорични са те.