"Не знаеш дали не те следи непрекъснато“: Тъмната страна на Нусрет Гьокче
Той слага сол на месото със специфичен жест и социалните мрежи полудяват. Звезди и спортисти го копират. Той реже месо и социалните мрежи пак полудяват. Той отваря ресторант и всички се втурват натам. Нищо, че е безумно скъпо.
Това е турският готвач Нусрет Гьокче, известен като Salt Bae, който в последните години се превърна в световна звезда и вече е повече знаменитост, отколкото кулинар.
Разбира се, това не му пречи, а тъкмо обратното – известността помага на бизнеса. Но зад целия блясък, пози, снимки и богатство има и тъмна страна, пише Insider.
Когато се стигне до условията, при които работят служителите му, обстановката далеч не е толкова лъскава. Бивши негови работници разказват как крещи по хората, уволнява ги за щяло и нещяло, а присъствието му предизвиква страх вместо вълнението, което всички виждат в социалните мрежи.
През последните няколко години срещу Гьокче са заведени няколко дела, чрез които бивши служители искат обезщетения заради стреса и тормоза, на който са били подложени, включително "отнемане на заплати, дискриминация, трудови нарушения и наситена с тестостерон култура на страх", според съдебните документи, разгледани от Insider. Докато Гьокче пуши пури и блести със скъпите си часовници, ресторантите му предлагат фалшиво обещание за лукс, казват още бивши служители.
@nusr_et | Instagram
Бивш барман от ресторанта му на гръцкия о-в Миконос например сравнява световноизвестния готвач с диктатор. Друг, от ресторант в Лондон, описва токсична работна атмосфера, която сравнява с "Игрите на глада" и в която никой не знае дали няма да бъде уволнен от сприхавия началник-звезда преди смяната му да е свършила. Някогашна хостеса в Лондон разказва, че приятели я предупредили да не приема работата. Тя обаче не повярвала, че обстановката може да е толкова лоша.
„Когато видиш какво е отвътре, ти става ясно. Не си спокоен, постоянно си готов да останеш без работа. Много е некомфотно да си около него, не знаеш дали не те следи непрекъснато“, разказва тя, имайки предвид малките слънчеви очила, с които Гьокче май никога не се разделя. Те, както и специфичният му жест за посоляване на месото, се превърнаха в негова запазена марка.
В отговор на запитване от Insider, Кристи Ройтер, адвокат, представляващ Гьокче и неговия бизнес, казва в изявление: „Твърденията всъщност не са нищо повече от цитиране на стари съдебни дела, при които претенциите бяха оспорени и отдавна уредени."
Заведоха дело за 5 млн. долара срещу Salt BaeТворец твърди, че популярния в социалните медии шеф-готвач Нусрет Гьокче използва негово произведение в заведенията си без разрешението му
Как започва всичко? Преди да стане световноизвестен Гьокче работи в ресторантa си в Дубай. Разбира се, и тогава обича да позира със спефичната си техника. През 2017 г. пуска в инстаграм клип. Скрийншот от него е споделен от поп-звездата Бруно Марс. Изведнъж целият свят иска да разбере кой е Гьокче.
Той е роден в Турция преди 40 години. Семейството му е бедно и бъдещата звезда напуска училище в шести клас. След това започва да чиракува като касапин. Работи в Латинска Америка, а първия си ресторант в Турция отваря през 2010 г. Следва още един в Дубай – четири години по-късно.
След онзи пост на Бруно Марс бизнесът на Гьокче буквално избухва. Той отваря ресторанти в Ню Йорк, Лондон, Маями и много други големи градове, към които се стичар известни личности като Леонардо ди Каприо и Дейвид Бекъм. Освен кадри с холивудски актьори и други знаменитости, публикациите му в Instagram включват клипове, в които поръсва сол от хеликоптер, пие доставено от дрон капучино под знака на Холивуд и разпръсква листенца от рози върху месо, подредено така, че да прилича на сърце за Свети Валентин.
Тази слава му осигурява достъп до важни събития като филмовия фестивал в Кан, където Salt Bae демонстрира характерното си движение пред камерите, следящи всичко на червения килим.
Сред най-ярките му и неловки изяви е тази от световното първенство по футбол в Дубай миналата година, когато готвачът слезе на терена при играчите на Аржентина малко след като им бяха връчили купата. Меси не изглеждаше особено впечатлен от готвача. Обърна му гръб и продължи да се радва на световната купа със съотборниците си. Гьокче все пак успя да се добере до снимка с него.
@nusr_et | Instagram
На този фон неособено добрите отзиви за храната в ресторантите му като че ли минават незабелязано. А не е като да ги няма. В Ню Йорк на например наричат месото „прекалено препечено“ и „прекалено солено“. Все пак солта е специалитетът на Гьокче.
А скъпотията е легендарна. В ресторанта в Ню Йорк клиентите могат да очакват да платят $300 за "Златен бургер". В края на миналата година Гьокче пусна в Instagram касова бележка от сметка за вечеря в ресторанта му в Дубай. От нея стана ясно, че една вечеря за голяма компания там излиза около 300 хил. лв. Коментарът на готвача: „Качеството никога не е скъпо“.
@nusr_et | Instagram / Касовата бележка е в дубайски дирхам
За много от служителите на Гьокче обаче работата в ресторантите му им излиза доста солено
Жалба от август 2021 г., подадена от петима бивши готвачи на грил в Nusr-Et в Ню Йорк, описва агресивния управленски стил на Гьокче, който често ругаел хората си и ги обвинявал за грешките на колегите им.
Споменатата вече бивша хостеса от лондонския Nusr-Et, която е сред първите наети през 2021 г., казва, че след два месеца само половината от десетките първоначално наети служители все още са работили там. Много други, включително тя, са уволнени. Един от колегите ѝ е уволнен на мига, след като случайно чупи чаша пред известния месар. Друг човек пък не е нает за сервитьор, защото Гьокче „не харесва ризата му“, споделя тя пред Insider.
„Ако той реши, че не те харесва, с теб е свършено, няма срок на предизвестие, нищо – казват ти да си тръгнеш веднага.“
Гьокче също така демонстрира разочарование, когато ресторантът не е пълен става ясно още от думите на хостесата. По време на една особено слаба обедна смяна той настоява няколко служители да стоят на опашка пред ресторанта, за да изглежда така, че всички места са заети, казва тя.
Двама бивши служители в ресторантите в Миконос и Дубай пък твърдят, че са били свидетели как той иска от техни колеги да му направят масаж.
За Международния ден на жената през 2020 г. империята на пържолите на Гьокче се похвали, че е била домакин на „40 766 жени безплатно“ във всички ресторанти на Nusr-Et по света.
Няколко съдебни дела обаче описват среда на работа, която е неуважителна, сексистка и дискриминационна към жените.
В жалбата си от ноември 2021 г. Елизабет Круз, бивша барманка в Nusr-Et в Ню Йорк, твърди, че е била помолена от своя мениджър да се облече къса пола и блуза с дълбоко деколте и да сложи обувки на високи токчета в първия си работен ден. Въпреки че се почувствала унизена, Круз изпълнила молбата на мениджъра. Нейни колеги от мъжки пол започнали да я тормозят, пише в съдебните документи, като един от тях ѝ казал, че трябва да работи като стриптизьорка.
Две седмици по-късно Круз поискала да носи стандартната униформа – панталон и риза с копчета – но мениджърът отхвърлил молбата ѝ. Няколко дни по-късно тя е уволнена. В жалбата си Круз твърди, че това е било отмъщение заради оплакванията ѝ. Делото продължава.