Сушата в Испания повиши цените на зехтина до 26-годишен връх
Цените на зехтина достигнаха рекордни нива благодарение на продължителната суша в Испания – най-големият производител на продукта.
Очаква се високите цени да се задържат на тези нива за продължителен период от време, съобщава CNBC.
Неотдавна испано-американски готвач Хосе Андрес посъветва последователите си в Twitter, че яйцата трябва да се пържат в зехтин на дълбочина един пръст.
Под поста един от потребителите веднага коментира: "Каква е алтернативата за тези от нас, които имат ограничен бюджет?" "Маслиновото масло на Aldi беше 99 пенса. Сега е 1,29 паунда.", коментира друг потребител на Twitter, базиран в Англия.
По данни на Международния валутен фонд цените на зехтина в световен мащаб са достигнали 5 989,8 долара за тон, отбелязвайки 26-годишен връх.
Според Кайл Холанд, анализатор на Mintec за маслодайни култури и растителни масла, високите цени могат да се задържат "за известно време".
Лошото време в Испания, по-специално продължителната суша, е основната причина за рязкото покачване на цените.
"Проблемите, които допринасят за тенденцията на цените да достигнат почти най-високите си нива, са до голяма степен лошото време и изключително сухият период на отглеждане в голяма част от Средиземноморието, но най-вече в Испания, която е основен производител и износител на зехтин", обяснява Холанд.
Според него в резултат на "изключително лошите" метеорологични условия при последната реколта от маслини от октомври до февруари е получен добив, който е с 50% по-малък от обичайния, а това е довело до свиване на световното предлагане и до повишаване на цените.
Заради лошите метеорологични условия Испания е произвела реколта от около 630 000 тона зехтин, което е по-малко от обичайната реколта от 1,4 до 1,5 милиона тона.
Според Министерството на екологията на страната, през март в Испания е имало "много сухо" време, като са отчетени едва 36 % от средните месечни валежи. Ако времето не се подобри, предстоящата реколта може да се сблъска с още по-лоши добиви.
"Изглежда, че продължаващата суша в Европа, най-вече в най-големия регион за производство на маслиново масло - Испания, е предизвикала недостиг на този продукт в световен мащаб", заяви пред CNBC Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за маслиново масло.
Натискът от страна на търсенето води до още по-голямо натоварване на и без това трудните вериги за доставки.
Цените се повишават от 2020 г. насам, защото потребителите се хранят и готвят у дома по-често по време и след пандемията, допълва Валморбида.
Наред с това, недостигът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също повишава цените.
"Избухването на войната в Украйна, което създаде недостиг на слънчогледово олио в световен мащаб, повиши още повече търсенето на зехтин", допълва още експертът.
Промяната на потребителските навици би могла да намали част от натиска.
"Потребителите вече са започнали да намаляват значително потреблението на зехтин, първо, като са по-малко щедри в употребата и второ, като преминават към растителни масла или масла от семена, или различни смеси", обяснява Валморбида.
Въпреки това той твърди, че основното търсене на зехтин като здравословен и натурален продукт "ще се запази почти на всяка цена". "Така че без увеличаване на валежите може да продължим да наблюдаваме исторически високи цени от 5 евро на килограм или над тях до реколтната година 2023/24."