Лаура Кинг знае всичко за хайвера – ври и кипи в бизнеса от почти 20 години и има важната отговорност да снабдява британското кралско семейство с деликатеса.

Наричат я "кралицата на хайвера", а компанията й King's Fine Food внася стотици килограми хайвер в Обединеното кралство на всеки две до три седмици, разказва CNBC.

Продава го на готвачи, носители на звезди "Мишлен", на престижни магазини като Harrods и Selfridges, и на авиокомпании, сред които Cathay Pacific и Emirates. British Airways е първият клиент на компанията, като King's снабдява с хайвер първокласните й салони.

Преди да основе компанията през 2004 г., Кинг се опитва да купи доставчика на хайвер W.G. White, където е директор продажби, но не успява. "Реших просто да изляза сама на пазара", казва тя.

Получава заем в размер на 170 000 паунда (206 500 долара), като добавя сумата към ипотеката на семейството си, за да създаде офис, както и съоръжения за опаковане и хладилници - хайверът трябва да се съхранява при температура между минус 2 и минус 4 градуса по Целзий.

И разбира се, е доста скъп, като цената му започва от около 300 паунда за килограм.

Сега Кинг ръководи екип от 10 души, включително дъщеря си Холи, директор по продажбите на компанията и реализира оборот от 2,5 до 3 млн. паунда годишно.


Facebook/ King's Fine Food

Около 80% от тези продажби са на хайвер, а останалата част включва черни и бели трюфели, италиански шоколади Amedei и луксозни хранителни стоки.

Как се яде хайвер

За тези, които за първи път се запознават с хайвера, Кинг предлага да опитат половин чаена лъжичка върху малко крема сирене или да добавят малко количество към меко сварено яйце за закуска. Може да го опитате и върху френски франзела, казва Кинг.


Facebook/ King's Fine Food

При официални случаи, хайверът се поднася в кристална или стъклена купа с лед.

"Поднасянето със сребърни прибори е грях, тъй като металът влияе неблагоприятно на вкуса на този деликатес", добавя Кинг.

Абсолютно забранено е смесване с нарязани яйца, лук и лимонов сок.

Защо хайверът е толкова скъп

Според публикация в блога на компанията хайверът отдавна се смята за деликатес и за първи път е консумиран от персийци през XVI в. заради лечебните му свойства, а руските благородници започват да го консумират през XVIII в.

Хайверът е най-скъпият хранителен продукт в света - 1 кг консерва белуга на уебсайта на King's се продава за близо 5 000 паунда - тъй като хайверът може да бъде получен само от есетра, на която са необходими между 8 и 18 години, за да произведе достатъчно големи хайверни яйца.

На белугата са необходими 12 години, за да се получат хайверни яйца, които имат стоманеносив цвят.

"Най-хубавите и скъпи хайвери са от по-стари, по-големи яйца, които са с по-светъл цвят. По-нискокачественият хайвер е по-млад, с по-малко интензивен рибен вкус и по-тъмен цвят", обяснява Кинг.

Най-популярният продукт на компанията й е хайверът Oscietra. На есетрите от вида Oscietra са необходими около осем години, за да произведат хайвер, който има "орехов, мек вкус".


Facebook/ King's Fine Food

King's доставя голяма част от хайвера си от Белгия и Китай, а след въвеждането на новите правила за опазване на околната среда през 2006 г. целият хайвер е от есетрови риби, отглеждани във ферми, а не от диви.

Съвети за стартъпи

Кинг има две предложения за стартъпи: Познавайте продукта и планирайте. "Откъде ще го купите, къде ще го продадете и кой ще ви даде кредит?". Трябва да убедите доставчиците си, че ще можете да платите за стоката. "Нямате никаква история, така че защо някой ще се занимава с вас?"

Близо две десетилетия след стартирането на бизнеса си Кинг все още опакова продуктите, прави доставки и сама извозва празните палети до център за рециклиране.

И средства в наличност, добавя тя. "Запазих парите в бизнеса. Имаме много резерви, така че ако нещо се случи утре, мога да продължа да работя... за около три години".

Плановете на Кинг са дъщеря й Холи да поеме управлението на компанията през следващите 2-3 години, а самата тя ще отделя повече време за благотворителната организация на семейството – Фондацията "Джон Кинг", която създава, след като съпругът ѝ умира от мозъчен тумор.

Кралски доставчик

През 2021 г. King's Fine Food получи кралски знак, което означава, че може да използва кралските гербове, които признават, че е доставчик на кралското семейство, върху своите продукти и уебсайт.


Facebook/ King's Fine Food

Кинг се надява да запази знака сега, когато крал Чарлз III наследи кралица Елизабет II и очаква кралското домакинство да направи преглед на притежателите на ордери в началото на следващата година. "Имаме кралския ордер за кралицата и се надявам, че ще го запазим", допълва тя.