Ако някога имате възможност да се разходите по калдъръмените улички на Кеймбридж, Англия, задължително свийте по пътеката покрай река Кам към село Грантчестър.

Ще минете през обраслите с плачещи върби ливади Грантчестър - местност, вдъхновила много артисти, включително Пинк Флойд, а накрая ще стигнете до една особена сграда, наречена „най-иновативната дестилерия в света“.

Със сигурност, тя прилича повече на химическа лаборатория, отколкото на традиционна дестилерия, разказва историята BBC.

Наречена на едноименния английски град, Cambridge Distillery е основана от Уилям и Луси Лоу през 2012 г. Оттогава се превръща от най-малката дестилерия в Обединеното кралство в една от най-големите специализирани дестилерии за вакуумен джин в света.

За разлика от обикновените дестилатори, Уилям е и сертифициран енолог. Освен това, е носител на черен колан по Кунг Фу, а сега е магистър дестилатор и докторант в Кеймбридж.

Вдъхновен от енологията и воден от желанието да съхрани в бутилка сезонните аромати и вкусове на ливадите Грантчестър, прави революция в производството на джин, като дестилира всяка съставка поотделно във вакуум при оптимална температура.

Използва метод от 17 век, създаден от британския химик Робърт Бойл, за да смесва и персонализира всеки джин до съвършенство, подобно на парфюмерист или майстор-винар.

Той разработва и уникална матрица за дестилация, която отчита девет променливи (включително температура, време и налягане), за да персонализира обработката на всяка бутилка, поради което дестилерията прилича на лаборатория.

„Това е невероятно високо технологично ниво на намеса, за да се запази тази естествена и уникална комбинация от аромати, която естествено съществува на ливадата“, казва Уилям.

В този смисъл дестилерията е известна с производството на някои от най-уникалните джинове в света, включително джин, получен от червени дървесни мравки, набрани от Кент (хитро наречен Anty Gin) в сътрудничество с Nordic Food Lab, както и цитрусов джин, който не съдържа цитруси, и джин по поръчка за клиент, който искал „миризма на мокро куче“.

Това е и единствената дестилерия в света, която произвежда джин с аромат на ябълковото дърво на сър Исак Нютон.

Разработен в ексклузивно сътрудничество с Университетската ботаническа градина в Кеймбридж (CUBG), джинът, известен като Curator's Gin, съдържа редки растителни съставки като лимон, лавандула, джинджифил, розмарин и ябълки от легендарното дърво на Нютон.

Дървото всъщност е потомък (технически клонинг) на дървото на Нютон в имението Уолсторп в Линкълншир, Англия – родното място и семейната къща на великия учен, където се твърди, че е направил първото наблюдение на гравитацията, наред с други важни открития.

Падането на ябълката е станало през 1665 или 1666 г., докато университетът в Кеймбридж, където е бил студент по математика (а по-късно и професор), е затворен поради бубонна чума. (Теорията му за гравитацията, без ябълките, е публикувана в „Принципи“ през 1687 г. и се намира в Университетската библиотека на Кеймбридж).

„През последните две години историята на Нютон намери отклик сред много повече хора“, казва Ема Михалак, оперативен мениджър в имението Уулсторп, което поддържа едно от най-свещените места за поклонение на учени и физици.

Докато оригиналното дърво като по чудо все още стои и дава плодове след повече от 400 години – истински знак за устойчивост, дори и да изглежда малко изкривено и претеглено, по-младото му отроче в Кеймбридж е изравнено със земята от бурята Юнис през 2022 г.

За щастие Лоу са бутилирали достатъчно от ябълковата есенция, за да поддържат производството, докато новата фиданка достигне зрялост.

Семената на прочутото ябълково дърво на Нютон в крайна сметка се разпространяват на шест континента.

„Дървото на Нютон може да се намери по цялото земно кълбо, от Америка до Япония“, казва Михалак. Много от тези извън Обединеното кралство и Европа обаче са издънки на издънки.

Дървото в Уолторп цъфти в средата до края на май, а ябълките узряват през октомври. На посетителите не е позволено да ги берат, а в понякога магазинът за сувенири към дестилерията ги продава за 50 пенса всяка.

Но не се вълнувайте прекалено.

„Много хора ги купуват, за да се опитат да отгледат свое собствено ябълково дърво Нютон от семената“, казва Михалак. Но „при кръстосаното опрашване това ябълково семе може да бъде всеки вид ябълка, която расте. Не е задължително да е „Цвете от Кент“. Вместо това Михалак препоръчва да изпечете пай с ябълките, вдъхновили Нютон.

Сътрудничеството на Cambridge Distillery с CUBG продължава да бъде плодотворно и изобретателно.

„Имаме и джин, който е вдъхновен от Чарлз Дарвин“, казва Уилям.

„Това, което повечето хора не знаят, е, че под Ботаническата градина има тайно ниво, в което се крие невероятно ценно и важно хранилище. Там е хербариумът на Кеймбриджкия университет, който съдържа около 1000 200-годишни образци от околосветското пътешествие на Дарвин с кораба „Бийгъл“ през 1831-1836 г. Събирайки, индексирайки и записвайки растителни проби, които намирал по пътя, те били изпращани обратно в Кеймбридж и все още са там, всички“, казва Уилям.

На Лоу се предлага изключителният шанс да изследват хербария чрез „вкусовата среда“ и да създадат джин, който вдъхва живот на световното пътешествие на Дарвин през 19 век – пътуването, вдъхновило възгледите му за еволюцията.

Първият джин, пуснат в продажба от серията „Дарвин“, е „Американски хербарий“ през ноември 2023 г., който ще бъде последван от „Австрало-Азия“ (декември 2024 г.) и „Африка“ (2025 г.).

Лоу и професорът по еволюция в CUBG Сам Брокингтън, избират листа от канела, берберис (пикантна цитрусова алтернатива), дива ягода и baccharis magellanica (храст от Южна Аржентина и Чили със силно ароматни цветове, наречен „коледния храст“), които да представят първия етап от епичното пътуване на Дарвин.

Ароматът се слива в пълен букет от цветя, сладки, свежи и плодови аромати с успокояващ намек за подправки, обясняват създателите на специалния джин.