Технологиите ще помагат на Starbucks да се справи с намаляващите добиви на кафе
В две нови ферми компанията ще проучи как се справят хибридните сортове при различни надморски височини и почвени условия
Преди повече от десетилетие Starbucks купува първата си ферма за кафе в Коста Рика. Сега гигантът добавя още една към портфолиото си.
Базираната в Сиатъл компания съобщи в четвъртък, че е инвестирала в още една ферма в южноамериканската страна и в първата си такава в Гватемала с надеждата да се доближи до целта си да защити доставките на кафе от негативите на климатичните промени.
Повишаването на температурите, сланите в Бразилия, трите последователни години на Ел Ниньо и други екстремни метеорологични условия вредят на производството на кафе през последните години, оказвайки натиск върху предлагането. За Starbucks, която купува 3% от световния добив на кафе, недостигът може да означава сериозни трудности и по-високи цени за клиентите.
„Застудяванията в Бразилия вече са повлияли на обемите с до 50%, така че можем да имаме наистина сериозно въздействие по отношение на наличността на продуктите, а това е все по-редовно в целия кафеен пояс“, казва Роберто Вега, вицепрезидент на Starbucks за глобалната агрономия, изследвания и развитие и устойчивост на кафето.
Кафееният пояс обхваща екваториалния регион с идеални условия за отглеждане на кафеени зърна.
В двете нови ферми Starbucks ще проучи как се справят хибридните сортове кафе при различни надморски височини и почвени условия. Характеристиките на хибридните растения включват по-висока производителност и устойчивост срещу ръжда по листата на кафето - гъбичка, която вирее при по-високи температури и валежи.
„Можем да разработваме нови хибриди, но фактът, че един хибрид работи в една страна и при определени условия, не означава, че ще работи навсякъде“, казва Вега.
Екипът му се надява да се справи и с други предизвикателства, с които се сблъскват фермерите, отглеждащи кафе, и които не са пряк резултат от изменението на климата.
Например, новата ферма на компанията в Гватемала е малка, с изтощена почва и ниска производителност. Starbucks се надява да постигне обрат, като възстанови почвата, а след това ще използва наученото, за да обучи други фермери как да направят същото.
„Фермата не е в добро състояние, а точно това търсехме. Искахме ферма, която наистина да отразява предизвикателствата, с които се сблъскват фермерите днес“, казва Вега.
Във втората ферма в Коста Рика, която се намира в непосредствена близост до съществуващата Hacienda Alsacia, Starbucks планира да използва дронове, механизация и други технологии, за да се справи с недостига на работна ръка, с който се сблъскват много латиноамерикански фермери.
Компанията планира да закупи още две ферми в Африка и Азия, като по този начин ще разшири земеделското си портфолио в целия кафеен пояс.