Кроасанът с масло произлиза от Франция, въпреки че днес е популярен в целия свят. В западна Полша, в град Познан, специален десерт, който носи името Rogale Świętomarcińskie, или „кроасан на Свети Мартин“, се превръща в звезда всяка година на 11 ноември по време на празника на Свети Мартин.

Докато останалата част от Полша празнува Деня на независимостта, Познан е домакин на свой собствен уникален празник, изпълнен с паради и улични представления. Артисти на кокили и мажоретки изпълват улиците. Изяждат се около 1,25 милиона кроасана – това са около 250 тона за един ден, разказва BBC.

Кроасанът има форма на подкова, като историята му е доста интересна. Тя започва в миналото през 19-ти век, когато местен свещеник насърчава паството си да помага на хората в нужда, вдъхновен от духа на Свети Мартин. Според легендата, пекар от Познан на име Йозеф Мелцер сънувал, че бял кон, символизиращ Свети Мартин, загубил златната си подкова в града.

Мелцер приема това като знак и създава кроасани с формата на подкова, които да раздава на бедните – жест, който вдъхновява и други пекари да се присъединят към инициативата. С течение на времето Rogale Świętomarcińskie се превръща във важна традиция за Познан.

Въпреки сходната си форма и име, кроасанът на Свети Мартин е различен от класическия френски кроасан. Версията на Познан има топинг от захар и ядки, а сладкишите могат да бъдат пълни с богата смес от бели макови семена, ядки, стафиди, бадеми, захар и масло.

Всеки кроасан тежи около 250 грама и съдържа 1200 калории. Тези десерти се продават на тегло и струват между 15-20 злоти (около 4-5 евро).

Всяка година в Познан се продават около три милиона кроасана от този вид. Заради огромното културно значение, което притежава сладкишът в западна Полша, през 2008 г. Европейският съюз му дава статут на защитено географско указание (ЗГУ).

Това обозначение, което го поставя редом до продукти като нидерландското сирене гауда, германското Dresdner Christstollen и полската kiełbasa biała parzona (бяла наденица от Великополска), гарантира, че само сертифицирани пекарни в Познан могат да произвеждат и продават сладкиша под официалното му име.

За да запазят статуса на ЗГУ, сертифицираните пекарни трябва да следват точни указания за производство. Сертификацията се преразглежда ежегодно, а пекарите, които искат да получат сертификат, трябва да представят 24 кроасана за тестване. Проверява се дали те са се придържали към традиционните съставки и методи на приготвяне.

Пълният процес отнема близо шест часа, като всяко завъртане на тестото е последвано от 35-минутен период на почивка, за да може тестото да "диша". Тази година 84 пекарни бяха сертифицирани от Главата на традиционния Rogal Świętomarciński. През ноември производството се увеличава, като пекарните се запасяват със съставките, необходими за задоволяване на търсенето в града от над един милион кроасана само за деня на Свети Мартин.

Една от най-натоварените пекарки в Познан, Хана Пискорска, управлява шест пекарни в целия град и дори доставя популярните си кроасани по целия свят. „На 11 ноември сме буквално обсадени от хора“, казва Пискорска, подчертавайки силното доверие и любов, която хората имат към тези традиционни сладкиши.

На Деня на Свети Мартин Познан се събира, за да отпразнува както светеца, така и неговия кроасан.

Оживеният парад започва в църквата „Свети Мартин“, а шествието се движи по улица „Свети Мартин“, като приключва пред Имперския замък – грандиозна сграда, построена през 1910 г. по време на германското управление. Начело на парада е самият Свети Мартин, изобразен от актьор, облечен в колоритен исторически костюм, който язди бял кон.

Той е придружен от местни жители в традиционно облекло от 18-ти век, въведено в региона от немски имигранти, с жени, облечени в дълги, цветни рокли и шапки с цветя.

По време на парада през тълпата се подават кошници с кроасани, за да може всички да опитат от десерта. Панаирът на кроасана показва сладкиши, направени от 84 сертифицирани пекари в града, като дава възможност на посетителите да опитат версията на всеки пекар и да изберат коя е любимата им.

Денят е официален празник в Познан, което насърчава хората да прекарат време със семейството и приятелите си, да споделят кроасани, музика и да се забавляват.