Завладяващият Истанбул, разположен на два континента, е свидетелство за хилядолетна търговия по Пътя на коприната и пресичането на традиции от цял свят.

Всяка вълна на историческо влияние - от византийците до османците - е отпечатала своето наследство върху впечатляващата архитектура на града, разнообразните културни черти и богатото наследство.

Въпреки всички тези фактори, турската кухня остава не толкова популярен скъпоценен камък, често засенчван от репутацията си на Запад като бърза храна в уличен стил, особено след 90-те години на миналия век, когато дюнерът разширява популярността си в цяла Европа.

Истинската турска кухня обаче е занаят с много нюанси, който изисква търпение и предизвиква интереса на велики готвачи от целия свят. Хранителната култура на Истанбул отразява регионални вкусове от цялата страна.

„Турската кухня е златна мина“, казва пред BBC главният готвач Фатих Тутак от ресторант Turk с две звезди „Мишлен“ в Истанбул.

turkft.com

Роденият в Истанбул шеф Фатих Тутак усъвършенства уменията си в някои от най-добрите кухни в Европа и Азия, включително в Nihonryori Ryugin в Токио и noma в Копенхаген, отличени с три звезди „Мишлен“. През 2019 г. готвачът се завръща в Турция и след едно опознавателно кулинарно пътешествие, което го води из цялата страна, открива истанбулския си ресторант Turk. През 2022 г. Turk получава две звезди „Мишлен“.

„Като готвач съм много претенциозен, когато посещавам ресторанти в Турция, особено в Истанбул“, обяснява той.

„Опитвам се винаги да бъда обективен и да оценя местата, където храната наистина е висококачествена и приготвена с невероятни съставки.“

Така се ражда идеята за неговата класация с най-добрите ресторанти, които можете да посетите в Истанбул, за да се насладите на вкусно приготвена храна и културно наследство.

1. Най-доброто място, за да опитате турско барбекю: Ahmet Ustam Ocakbaşı

В Истанбул ресторантите „ocakbaşı“, което означава „край огнището“, предлагат едно от най-автентичните изживявания в града, където готвачи пекат кебап върху нагорещени въглища.

Според Тутак - Ahmet Ustam Ocakbaşı е най-доброто място за това. Известно с ръчно нарязано месо и перфектно изпечен кебап, ресторантът предлага първокласен шиш кебап, пилешки крилца, пресни салати и лаваш.

Отвъд храната, обстановката е уникална - главният готвач Ахмет, с почти 20-годишен опит, твори точно пред гостите си. Най-добрият начин да се насладите на храната? С чаша турска ракия. Основната препоръка на Тутак е да не си тръгвате, без да опитате Адана кебап, пикантен специалитет от мляно месо от Югоизточна Турция.

2. Най-доброто пиде: Karadeniz Pide Kebap Salonu

Пидето, често наричано „турска пица“ (въпреки че местните може да се стреснат от сравнението), идва от Трабзон по черноморското крайбрежие на Турция.

Изпечен хляб във формата на кану с пухкава, златиста коричка и топинг от топено сирене се предлага с най-различни пълнежи - сирене, кайма или телешко месо.

В Истанбул най-добрият избор според Тутак е Karadeniz Pide Kebap Salonu, семейно заведение в квартала Вефа, само на кратко разстояние от историческата джамия „Сюлеймание“.

Този ресторант е в семейството вече трето поколение и поддържа традицията жива с пещи на дърва и усъвършенствано, ферментирало тесто. Тутак специално препоръчва пидето с телешка кайма, за да останете доволни от истинското преживяване.

3. Най-добро за микросезонни менюта: Nazende

Сгушен точно до луксозния истанбулски квартал Bağdat Caddesi, Nazende е средиземноморски ресторант, управляван от Улуч Сакари, бивш текстилен бизнесмен, превърнал се в готвач.

Това е любимото място на шеф Тутак в цяла Турция. Сакари, който стартира Nazende през 2019 г., след като се пренася в кулинарния свят, лично пазарува пресни съставки всяка сутрин, за да състави ново меню за деня.

Ресторантът е спечелил признание за своето перфектно изпечено месо, включително агнешки черен дроб и бъбреци, заедно с пресни морски дарове, различни мезета и салати.

За тези, които посещават Истанбул през пролетта, Тутак горещо препоръчва ярето сукалче на фурна. Друга забележителност е калмар, съчетан с оризов пилаф, ядки и стафиди - ястие, което демонстрира креативността на Сакари.

4. Най-добро за храна от стария Истанбул: Köroğlu Et Lokantası

„Lokantas“ означава „занаятчийски ресторант“. Това са местата, където сякаш останали в миналото местни жители се отправят към прясно приготвени домашни ястия на добри цени. Такива ресторанти можете да намерите из цяла Турция, но любимото на Тутак в Истанбул е Köroğlu Et Lokantası.

„Когато влезете в ресторанта, има много вече приготвени ястия; избирате какво искате и те ви го опаковат“, казва той. „Отварят само за обяд, така че трябва да отидете около 12:30.“ Менюто е богато, но има някои ястия, с които ресторантът е особено известен. „Те готвят страхотен боб с ориз, наречен fasulye - популярно местно ястие, което представлява задушен боб от Испир (в североизточна Турция) с масло и говеждо месо“, казва Тутак. „Освен това ястията с патладжан са невероятни. Бих казал, че говеждото е техният специалитет. То е традиционно за северната част на Турция. Оставяте говеждото за шест часа да се готви на бавен огън. Невероятно е. Сервира се само с обикновен ориз и пържени картофи.“

5. Най-добрите дюнери: Dönerci Engin

Както може да се досетите, дюнерът е емблематичен за Турция. Можете да видите дюнерджийници навсякъде в Истанбул - от малки улични сергии с прости въртящи се шишове до елегантни ресторанти. Dönerci Engin, само на крачки разстояние от кулата Галата, попада от непринудената страна, като предлага няколко маси навън и кратко меню.

Тутак препоръчва дюнер в стил Ерзурум - смес от тънко нарязано говеждо и агнешко, мариновано с домат, лилав босилек, лук и черен пипер. Резултатът е сочен дюнер с перфектен вкус. Опциите в менюто са ясни, като дюнерът се сервира или в чиния с ориз, или в гобит пита - печена на дърва. Личният избор на Тутак? Обикновен дюнер с бял ориз и лук.

6. Най-добра турска таверна: Asmalı Cavit

Оживеният квартал Beyoğlu е известен със своите meyhanes – традиционни турски таверни, където местните се събират, за да се насладят на мезета, морски дарове и ракия. Тутак харесва особено Asmalı Cavit, семейно място, което е доминира района от близо 25 години.

Менюто предлага набор от ястия и предястия от морски дарове като пържени калмари, риба на скара и миди. Включва също специалитети като кофта на скара - смес от телешка кайма с подправки, пържен телешки дроб и мезета.

7. Най-добро за риба: Balıkçı Kahraman

Главният готвач оприличава Balıkçı Kahraman на испанския Elkano със звезда „Мишлен“, наричайки го турската версия на прочутия рибен ресторант. Известен със своя черноморски калкан, местен фаворит, ресторантът приготвя рибата бавно на скара тандур, като я подправя само със сол. Сервира се с традиционна салата от домати, червен лук, краставица, зелена пиперка и зехтин, заедно с приготвен на тиган царевичен хляб.

Разположен на един час път от центъра на Истанбул в рибарското селище Саръйер, където Черно море среща Босфора, ресторантът е наистина зашеметяващ.

Собственикът изпраща свои лодки всяка сутрин, за да донесат улова за деня. Пътуването може да е дълго, но за вечерящите, които търсят истински турски морски дарове, чакането си заслужава.