Ядем лук от Египет и круши от Аржентина
Плодове и зеленчуци от целия свят присъстват на българската трапеза. Средногодишно над 80% от продукцията е вносна, признават търговците от най-голямата борса "Булгарплод-Слатина".
В момента български са само част от доматите и краставиците, зелето, марулите, пресният лук и чесън. Родно производство са и ранните картофи, които се предлагат по 1.20 лв./кг. От старата реколта обаче в складовете отдавна няма от Самоков или Смолян.
Затова пък се предлагат картофи от цели 6 държави - Австрия, Франция, Германия, Холандия, Хърватия и Сърбия. Най-скъпа на едро е френската стока, която стига до 1.20 лв./кг, а най-евтина - сръбската по 60 ст.
Един от най-масовите зеленчуци, като стария лук, който присъства в почти всяко ястие, също не е български. Родно производство има само наесен, малки количества остават и до Нова година. Оттогава продаваме само вносен, казаха търговци.
Най-големи количества идват от Египет заради ниската цена от само 30 ст./кг. Пратките обаче бързо били изкупени и в момента има лук предимно от Турция по 70 ст./кг. По-малки количества се продават още от Австрия и Холандия.
Отдавна няма и български чесън. В момента се предлага предимно от Испания, който по тържищата струва между 3 и 4.20 лв. за килограм. Големи пратки зрял чесън влизат периодично и от Китай, посочва вестник "24 часа". Македонското зеле пък категорично бие българското по цена. Разликата е почти 2 пъти - 25 ст./кг срещу 40 ст.
Традиционно голяма част от доматите у нас са от Турция и Гърция. Цената им е 1-1.50 лв./кг, докато българските стигат до 2.50 лв. Домати има още и от Македония и дори Албания. Допреди седмица по борсите са предлагани и пратки от Италия и Испания, но те били малки и свършили.
Българските краставици в момента се конкурират със стока от Албания, Гърция и Македония. Продават се от 50 ст. до 1.20 лв./кг на едро в зависимост от качеството. Чушките пък са предимно от Турция, но се срещат и гръцки. Цената е от 2 до 2.40 лв. за червения пипер.
По борсите вече има и български тиквички. Те се продават по 0.60 лв. за килограм. Само допреди седмица имаше и испански, които се предлагаха по 50 ст., но вече са изчерпани.
Палитрата на вноса се разширява значително при плодовете. В момента крушите идват от Аржентина и Южна Африка, а гроздето - от Чили и ЮАР. Ананасът е от Коста Рика, авокадото - от Израел и Перу, а мангото - от Бразилия. Бананите са от Еквадор.
По борсите сега на практика няма български ябълки. Пълно е обаче с плодове от Полша, Италия, Австрия, Гърция и Македония. Най-евтините са гръцките, полските и македонските - по 0.70-1.40 лв./кг, в зависимост от качеството.
Както "24 часа" писа, от началото на май започнаха проверки по границите за нелегален внос на плодове и зеленчуци. Това се прави от мобилни групи с представители на данъчните, митниците, МВР и земеделското министерство. Засилените проверки уплашиха част от дребните играчи, т.нар. куфарни търговци, които вкарват стока с леки коли и бусове от Турция и Гърция.
Например потокът на автомобили, които превозват пратки с плодове и зеленчуци от Гърция, е паднал 10 пъти, твърди шефът на агенцията по храните Пламен Моллов. Това станало, след като на Солунската борса били внедрени двама тайни агенти на агенцията, които да следят дали за България заминава развалена продукция. Подобни сигнали бяха подавани на няколко пъти в земеделското министерство от родни производители.
Според тях българи изкупуват за стотинки останалата негодна продукция в края на работния ден. Тайните агенти на агенцията по храните следят и какви количества плодове и зеленчуци заминават от Солунската борса към България и дали те после съвпадат с обявените от търговците.