Едва ли има нещо по-освежаващо в летните жеги от салата с краставици. Освен това краставиците помагат да поддържате здравето и блясъка на кожата си.

Вижте още десет факта за летния зеленчук, които може би не знаете.

1. Краставиците са култивирани в Индия преди 3000 години. Предполага се, че са пренесени в Европа от Александър Македонски, а Христофор Колумб отнесъл зеления зеленчук в Хаити през 1494 г. и така го въвел в Новия свят.

2. Отглеждането на краставици в оранжерии е въведено от френския крал Луи
XIV.



3. Световното производство на краставици през 2013 г. е достигнало 71 млн. тона. Водещ производител в света е Китай с 54.3 млн. тона, или 76% от общото производство. Следват Турция с 1.8 млн. тона и Иран с 1.6 млн. тона.

4. У нас през 2015 г. са произведени 51 тона краставици, като това е зеленчукът с най-голям относителен дял от оранжерийното производство.

5. Краставиците съдържат 95% вода, както и витамин В, С, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк.

6. Краставиците успокояват почти мигновено слънчеви изгаряния, просто поставете парче на засегнатото място.

Те също така помагат за премахването на целулита – натъркайте едно или две парчета краставица върху проблемната зона за няколко минути и фитохимикалите, които се съдържат в тях, ще втвърдят колагена в кожата ви, заздравявайки външния слой и намалявайки видимостта на целулита.

Краставиците са ефективни и за изглаждане на бръчки.



7. Ако искате да избегнете махмурлук или ужасно главоболие, изяжте няколко парчета краставици, преди да си легнете и на сутринта ще се чувствате свежи и без главоболие.

Причината е, че краставиците съдържат достатъчно количество захар, витамин В и електролити, за да възстановят основни хранителни съставки, които тялото е изгубило, и да поддържат всичко в равновесие.

8. На среща сте и осъзнавате, че сте си забравили дъвката, а не сте сигурни дали дъхът ви е наред. Спокойно. Помолете сервитьора да нареже няколко парчета краставица към ястието ви.

Изяжте резенчето и го притиснете към горната част на устата си с език за 30 секунди, за да елиминирате лошия дъх.

Десет любопитни факта за доматитеТяхната родина е Перу

9. Възможно е да има разлика от 20 градуса по Целзий между вътрешността на краставицата и температурата навън. Оттук идва и английският израз „студен като краставица“.

10. Най-тежката краставица в света е отгледана от британеца Дейвид Томас – цели 12.9 кг. Тя е представена на изложение в Уорчестършир, Великобритания, на 26 септември 2015 г.

Дейвид не е новак в отглеждането на най-тежки зеленчуци, като държи рекорда и за най-тежък пащърнак.