Как IKEA спаси 350 000 ястия от кофата за боклук?
Стартъп компания превръща боклука в богатство, помагайки на компании, като IKEA, да намалят значително количеството храна, което изхвърлят, съобщава CNN.
Глобалната хотелиерска и ресторантьорска индустрия изхвърля храна на стойност 100 млрд. долара на година, изчислява Winnow, според която технологията й може да предотврати изхвърлянето на годна за ядене храна.
Winnow показва на готвачите колко храна изхвърлят в реално време и какво коства това на работодателите им. Гигантът IKEA изчислява, че Winnow (и американският й конкурент LeanPath) са помогнали на ресторантите й в магазините да спасят еквивалента на 350 000 порции храна на стойност близо 900 000 долара само за осем месеца.
Базираната в Лондон стартъп компания е финансирана от инвеститори, „които искат измеримо екологично и социално въздействие, както и конкурентна възвръщаемост на парите им“. Те са осигурили 65% от петте милиона долара, които Winnow е успяла да набере до момента.
Голяма част от средствата са дошли чрез базираната във Великобритания компания за рисков капитал Mustard Seed.
„Въздействието“ в този случай се измерва чрез намаляването на изхвърлената храна и спестените въглеродни емисии. Хенри Уиган, съосновател на Mustard Seed, очаква да получи много голяма възвръщаемост от инвестицията си.
„Решително сме съсредоточени върху изграждането на голяма компания, разрешаваща глобален проблем. И правейки това, сме убедени, че възвръщаемостта ще потече естествено“, казва Уиган.
Привличането на IKEA е добър старт. Веригата за мебели вече използва технологията на Winnow в 70 от магазините си и планира да я въведе във всичките си 400 магазина до две години.
„Възможността мигновено да визуализираме теглото на изхвърлената храна и да го превърнем в загубени продажби е от ключово значение за нас. Това помага да се приспособим така, че да бъдем по-ефективни в прогнозирането и планирането на менюто и обемите“, казва говорителят на IKEA Илва Магнусон.
Според Winnow професионалните кухни пилеят до 20% от храната, която купуват, защото готвачите често нямат инструменти, за да измерят точно и да управляват отпадъците. Нейната „умна везна“ претегля храната, след като се озове в кофата за боклук.
Служителите в кухнята трябва да кажат на Winnow чрез таблет коя храна са изхвърлили. След като го направят, везната им показва колко ще им струва този отпадък за една година, като пари в брой и въздействие върху околната среда.
В края на деня данните се съпоставят, така че компанията да прецени общите разходи във всичките й кухни.
Основателят и генерален директор на Winnow Марк Зорнес казва, че готвачите обикновено намаляват изхвърляната храна, след като разберат истинското въздействие на пилеенето. Стартъп компанията съобщава, че технологията й вече е спестила на 400-те й клиенти общо 8 млн. долара.
Колкото до екологичното въздействие, Winnow информира, че всяка година в последните четири години 2600 тона хранителни продукти са отивали в ястия вместо на сметището, което се равнява на 6.5 милиона ястия.