Какво масло ядем
Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Това показва тест на неправителствената асоциация "Активни потребители".
Пробите са взети през август, 2017 година, от склад за хранителни продукти в Несебър и обект в Бургас. В тях вложените мазнини са между 40-67%, останалото е вода и хидрогенни мазнини.
От изследваните 10 търговски марки, в 3 е открито нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Това са съответно 10-грамова опаковка на „Маркенбугер ЕООД” (производител, посочен на опаковката, на кашона е друг – „Милтекс КК ЕООД”, Варна) и две марки от 125 гр масло („Чепеларе” и „Хранинвест”), произведени от „Хранинвест ЕООД”, с. Кичево, област Варна.
Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки - тези на компания "Хранинвест", допълнително е установено и влагане на големи количества вода.
Тревожното е, че фирмите, които показват отклонение, са същите, които са били с отклонение през 2015-та и 2016-та. Така най-лесният за изготвяне продукт, който трябва да съдържа 80% мазнина в пет от пробите, се оказва нещо друго, но не и чисто масло.
Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло, смятат от "Активни потребители". Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство, посочва неправителствената организация.
Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести, добавят от "Активни потребители".