Храни, които не трябва да ядете сурови
Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца. Но има и много други храни, които определено трябва да сготвите, преди да ги ядете. А някои от тях може да ви изненадат.
Картофи
Яденето на сурови картофи може да причини подуване и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишесте, което ги прави по-трудни за смилане. Освен това, ако суровите картофи стоят по-дълго време в топла или влажна среда, могат да развият токсин, наречен соланин.
Ако те имат зелени петна, трябва да ги избягвате напълно, защото соланинът може да предизвика отравяне.
Червен боб
Надали ще го направите, но е добре да знаете. Яденето на червени бобови зърна в суров вид може да предизвика изключително сериозни и неприятни стомашно-чревен дискомфорт и симптоми, подобни на хранителното отравяне.
Хот-дог
Обикновено хапваме кренвиршите в хот-дог предварително сварени или затоплени. И трябва да бъде така, защото в суров вид тези наденички са склонни да бъдат замърсени с бактерията листерия, която се унищожава чрез нагряване.
Мляко
Млякото, което идва директно от кравата, без да е пастьоризирано, е възможно да съдържа вредни бактерии, като Е. coli и Salmonella. Смята се, че суровото мляко е 150 пъти по-вероятно да причини хранителни заболявания, отколкото други млечни продукти.
Кълнове
Кълновете са толкова здравословни! Какво може да им е опасното? Някои кълнове обаче може да съдържат вредни бактерии, като Е. coli, салмонела и листерия. Кълновете се отглеждат в топли и влажни условия, което е предпоставка за развитието на тези бактерии.
Горчиви бадеми
Бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат "сладки бадеми" и има здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми са нещо като техния зъл братовчед. Те са подвид на сладките бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода.
Според изследване са достатъчни само около 70 сурови горчиви бадеми, за да убият възрастен.
Брашно
Вероятно сте чували безброй пъти за опасностите от яденето на сурови яйца и дори на масленото тесто за бисквити. Но яйцето е само част от проблема. Консумацията на сурово брашно може да е също толкова проблематично, защото и то крие потенциална опасност за здравето.
По време на превръщането му от пшеница до пакета в супермаркета, брашното може да е влизало в контакт с патогени, като Е. coli, които могат да бъдат унищожени само при готвене.
Патладжан
Подхождайте към суровия патладжан с повишено внимание. Суровият патладжан съдържа соланин - същия токсин, който прави неготвените картофи вредни. Този токсин се съдържа най-вече в "младите патладжани".
Ще трябва да изядете много сурови патладжани, за да изпитате неприятните стомашно-чревни последици от отравяне със соланин, но все пак е по-добре да не го правите.
Ядки от кайсия
Въпреки че ще трябва да изядете поне чаша такива, но е добре да знаете, че семки от ябълки, манго, праскови, круши и кайсии съдържат химикал, който може да се превърне в органичен цианид.